BeHappy Pest: Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre    |    BeHappy Buda: Mammuttól 1 percre

Sir Francis Drake

 

Drake admirális

 
A felfedező bár kalóznak tekinthető, másodikként kerülte meg flottájával a Földet, majd azután élve hazatért útjáról. Nagy szerepe volt az 1588-as spanyol támadás visszaverésében. Érdemeiért Erzsébet királynő lovaggá ütötte.

Sir Francis Drake 1540 körül született. 13 évesen állt be először hajósinasnak, majd a hajó kapitánya halála után örökölte a hajóját, melyet 23 évesen eladott, hogy belépjen egy kereskedő család flottájába. Ekkor ismerte meg a karibi szigeteket. Második útja során támadás érte a flottát a mexikói kikötőben, de Drake-nek sikerült elmenekülnie. Az útról hazatérve felfigyelt rá a királynő.

Erzsébet királynő 1577-ben küldte őt először hivatalos expedícióra a spanyolok ellen. Flottája súlyos károkat szenvedett az út során, így kénytelen volt a téli hónapokban várni, mielőtt megkísérelte a Magellán-szoros áthajózását, mely sikerült is neki. Azóta az átjárót, Drake-átjárónak hívják.

A spanyolok elleni háborúban Drake megtámadta a spanyol kikötőket, több spanyol hajót elfoglalt, mely révén rengeteg aranyat és más nemes fémeket zsákmányolt, valamint információkat szerzett Anglia részére.

1579-ben, Új Spanyolország területén birtokba vett egy helységet, melyet Nova Albionnak keresztelt. Bár a település a korona tulajdonába került, a spanyolok titokban tartották a vereséget, így Nova Albion helye ma már ismeretlen. A településen hátrahagyott néhány embert, hogy a kolóniát fenntartsa, ő maga pedig tovább hajózott a mai Indonézia felé, áthajózta az Indiai-óceánt, körülhajózta Afrikát, majd 1580-ban elérte Sierra Leone-t. Az ezt követő évben a királynő lovaggá ütötte, melyhez valószínűleg hozzájárult a kincsekkel megrakott teherszállítmány. A lovagi címen kívül Drake megkapta Plymouth polgármesteri címét is.

1585-ben Spanyolország és Anglia hadba kerültek egymással. Drake az újvilági spanyol települések közül többet kirabolt és megsemmisített, valamint ellenőrzése alatt tartotta az Ibériai partokat. Hozzávetőlegesen 1700 tonna spanyol ellátmányt semmisített meg. A spanyol támadás idején, 1588-ban Drake már helyettes admirálisa volt az angol flottának. Drake megtámadta és elfoglalta azt a vitorlást, mely a spanyol hadsereg pénzszállítmányát vitte, ezzel elérte a spanyol flotta felbomlását, az Armada vereséget szenvedett.

A későbbiekben fény derült Drake rabszolgakereskedő múltjára, mely igencsak aláásta becsületét. Ő volt az egyik első angol kereskedő, aki Afrikában foglyokat ejtett, majd azokat eladta a spanyol ültetvényeseknek. Az angol törvények értelmében ez akkoriban bűncselekménynek, illetve szégyennek számított.

Drake portyázásai Panama vizein, törvényen kívüli kalózkodásnak számítottak, de a hatalmas ezüstszállítmányok miatt a királynő szemet hunyt tevékenysége felett, sőt, kegyeibe fogadta és bíztatta a portyázásra. Drake csapata ekkoriban főként francia kalózokból és szökött rabszolgákból állt.

A királynő kegyeinek, valamint az Armada visszaverésének köszönhetően Drake admirális nemzeti hősnek számított. A spanyol történelemben mai napig kalózként említik El Draque, azaz sárkánykígyó gúnynéven.