BeHappy Pest: Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre    |    BeHappy Buda: Mammuttól 1 percre

PRACTICE – Gyakorolj, gyakorolj – de hogyan?

 

Biztosan nem mondok már újat azzal, hogy a BeHappy-ben a nyelvi fejlesztés egyik fő módszere a szóbeli gyakorló óra, vagyis a PRACTICE.

Bemelegítésképpen egy kis angolozás az elnevezés kapcsán! Kétféle írásmóddal is találkozhattok: practice vagy practise. Ez lehet brit–amerikai írásmód különbség (practice –  UK; practise – US) de szófaji megkülönböztetés is állhat a háttérben: a  practise a magyar gyakorolni ige megfelelője, míg a practice a főnevet jelöli, jelentése: gyakorlás. Vagyis Benneteket mi szóbeli GYAKORLÁS-ra hívunk és várunk. 🙂

Ami még fontos: a kiejés. Hosszú behappy-s éveim alatt e szó kiejtésének már számos változatával volt szerencsém összefutni, egyik-másik egész mókás és csak azért nem írom le, nehogy valakinek az maradjon meg. A lényeg: a helyes kiejtés hangzásilag a magyar „tenisz” szóhoz hasonlít – vagyis /praektis/, nagyon magyarosan leírva: „prektisz.”

No de minek is ez az egész?

A tanteremben szép kis elméleti tudásra – szókincs, nyelvtan, stb. – tudtok szert tenni, de kell egy tér, ahol ezt biztonságosan ki is próbálhatjátok a gyakorlatban. Erre való ez az óra. Van, aki bátran feliratkozik rá, amint csak tud. Sokatoknak azért rábeszélésre van szüksége. Ha ez utóbbi csoportba tartozol, bíztatásképp mondom: sose feledd, nem vagy egyedül! Mind ugyanazért jelentkeztetek arra az alkalomra, ugyanazért a célért: gyakorolni! És ebben egymásnak is sokat segíthettek.

A megfelelő szín – szint – kiválasztásában előbb a tanfolyamszervező ad iránymutatást, később majd a tanárok is. Előfordulhat, hogy két szint között vagy, ilyenkor mindkettőre párhuzamosan is lehet járni, és idővel a magasabb felé elbillenteni a gyakoriság mérlegét. Ez azért fontos, mert ahogy egy tömbházban sem tudunk egy lépéssel egyik emeletről a másikra jutni, úgy a nyelvfejlődésünk sem mindig annyira látványos és egyértelmű egyik szintről a másikra. Ilyenkor az alsó szint önbizalmat ad, a felső szint kihívást és húzóerőt. Próbáld ki bátran!

Még egy érdekesség: nemrég született egy új practice alkalom, amit ALAPOZÓ PRACTICE-nek neveztünk el, mert, ahogy a neve is mutatja, azoknak hivatott segíteni, akik az alapokban akadtak el (vagy van valamilyen hiányosságuk, bárhol is tartsanak már a nyelvtanulás rögös útján). Ha úgy érzed, hogy a kiejtés, a betűk, számok, színek, napok nevei, az óra, a prepozíciók és a legegyszerűbb igeidők még nem teljesen magabiztosan gyökereznek benned, akkor ott a helyed. Bátran próbáld ki!

 

Gyakorlásra fel! Szeretettel várunk!

 

Sala Réka

Oktatásvezető