BeHappy Pest: Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre    |    BeHappy Buda: Mammuttól 1 percre

Külföldi munka

Jelenlegi, gazdasági válság sújtotta időszakunkban, nagyon sokan döntenek úgy, hogy külföldre mennek dolgozni. Ennek minden egyén esetében más és más oka van, de egy közös nevezője minden esetben lehetséges és ez általában az anyagi lehetőségekben rejlik. Sokan úgy gondolják, hogy nincs más lehetőségük, és mintegy kényszerként magukra erőltetve, mégis elhagyják az országot, még ha időszakosan is, külföldi munka reményében. 

Ebben nincs semmi kivetnivaló, hiszen a mai Magyarországon az emberek döntő többségének annyira nehéz feladat a megélhetés biztosítása, hogy inkább vállalják a külföldi munka kihívással teli tapasztalatát. 

A külföldi munkavállalók körében jelenleg a legnépszerűbb célország Anglia. A legtöbb ember nem hiú ábrándokkal a szívében indul neki, de még ennek ellenére is lehetnek buktatók, melyekkel nem számolunk, csupán odakint szembesülünk ezekkel a problémákkal. Sokszor hallhatunk túl jónak tűnő ajánlatokról, melyek egy-egy munkavállaló számára esetleg elveszített pénzt és szabadságot, valamint további veszélyeket hordoznak magukban.

Ezeket a veszélyeket nem könnyű felismerni és kikerülni, alapos felkészültséget igényel. Egy közös nevezője azonban mindenképpen van a veszélyeknek, nyelvismerettel könnyebb elhárítani, mint értetlenül állni a problémával szemben.

Gondoljuk csak végig, hogy ott állunk egy idegen környezetben, esetleg kisemmizve, vagy útlevelünktől megfosztva. Ha itthon történik mindez, segítséget kérünk valakitől, akit megfelelőnek találunk arra, hogy tudjon segíteni. Külföldön mihez kezdünk, ha még kommunikálni is képtelenek vagyunk embertársainkkal?

A kommunikáció az ember lételeme, nem csak veszély esetén, mindig. Amennyiben külföldi munkát vállalunk nyelvtudás nélkül, saját magunkat fosztjuk meg ettől a lehetőségtől. Ez nem azt jelenti, hogy addig ne induljunk neki a nagyvilágnak, amíg nem beszélünk tökéletesen egy idegen nyelvet, de annyira azért érdemes felkészülni, hogy alapszinten képesek legyünk kommunikálni. Az angol nyelv nagy előnye, hogy elképesztően sokan beszélik a világban, tehát bárhová is utazunk, angol nyelvtudásunkkal, képesek leszünk elboldogulni a világon bárhol.

A legtöbb ember nyelviskolát választ erre a célra, hiszen a magántanárnál takarékosabb, az otthoni tanulásnál viszont könnyebb. Érdemes olyan iskolát választani, ahol a nyelvtanulás olyan módszerekkel történik, hogy az a későbbiekben teljes mértékben felhasználható legyen a tanuló számára.

Nem állítom, hogy nyelvtudás nélkül képtelenség boldogulni, de saját dolgunkat könnyítjük meg, ha ebben a tekintetben is felkészülten érkezünk meg egy idegen országba, ráadásul sokkal jobb lehetőségek tárulnak ki előttünk.