BeHappy Pest: Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre    |    BeHappy Buda: Mammuttól 1 percre

Krikett

 

Kialakulása

A XIII. század elején Angliában divatba jöttek a kislabdás játékok. Akkoriban több is kialakult, többek között a rounders, a stollball és a krikett. A krikett sajátossága az igen összetett szabályrendszer, valamint igen hangsúlyos a becsületesség. Talán ennek köszönheti kiemelkedő népszerűségét ma már az egész világon.

 

Neve

Nevének kialakulására több teória is létezik. Egyesek szerint a pásztorok kampós botjáról kapta nevét, mások szerint a templomkert (chirchyard) szóból alakult ki, arra utalva, hogy a korai időkben főként templomkertekben játszották ezt a játékot.

 

Ütő

A játék kialakulásának kezdetén ütők helyett botok voltak, több száz éven keresztül alakították és tökéletesítették, mire a mai szabványos ütők elnyerték végső formájukat.

 

Labda

A korai szakaszban köveket használtak labda helyett, de ez túl veszélyes volt, ezért nagyon gyorsan áttértek a kisméretű labdákra. Ma parafagolyót használnak, melyet piros bőrrel vonnak be.

 

Kapu

A kapu napjainkban három pálca, mely két kis botot tart. A bot leesése jelzi, amikor az ütősnek le kell mennie a pályáról. Régebben csak két tartópálca volt, valamint a kapu mérete is időről-időre változott, mire a mai standard méretek kialakultak.

 

A krikett fontos eseményei

A XIV. századból ránk maradt írásos emlékek alapján, Edward herceg gyakran krikettezett barátaival. A XVII. században Cromwell államfő is krikettezett fiatal korától kezdve. Az első feljegyzett hivatalos krikett mérkőzést 1646-ban játszották. A XVIII. század elejétől már megyei bajnokságok kerültek megrendezésre. Az első hivatalos szabálygyűjteményt 1744-ben adták ki, ez volt a Code of 1744. Jelenleg a Marylebone Cricket Club birtokolja a szabályzat kiadási jogát. Az MCC 1787-ben alakult meg. Az első fotó, mely krikettjátékosokat ábrázol, 1857-ben készült.

 

A krikett ma

Manapság a krikett a profi sportok közé tartozik, ebből adódóan négyévente világbajnokságot rendeznek. A VB-k szervezője a Nemzetközi Krikett Tanács. A legutóbbi világbajnokságon 14 ország képviseltette magát.

 

Hazánkban

Magyarországon nagyon sokáig ismeretlen sport volt. 2003-ban alakult meg a Brit-Magyar Klub, ahol elkezdtek foglalkozni a krikettel. 2007-ben megalakult a Magyar Krikett Szövetség, ezt követően elindult a Magyar Krikett Liga. Jelenleg nyolc csapat van, mely a hazai bajnokságokon részt vesz, valamint létrejött a magyar válogatott.