BeHappy Pest: Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre    |    BeHappy Buda: Mammuttól 1 percre

Az angol nyelvel, mint világnyelvvel szinte bárhol megértethetjük magunkat és mi magunk is megérthetünk bárkit, ám ehhez mindenekelőtt az angol nyelv elsajátítása szükséges. Akik most terveznék elkezdeni az angol tanulást, vagy nem elégedettek eddigi teljesítményükkel, azokban bizonyára felmerült már, hogyan tanulhatunk angolul hatékonyan.

Hogyan tanuljunk egy nyelvet?

A nyelvtanulás hatékonysága a módszer hatékonyságában rejlik. Természetesen a rendszeres gyakorlás, kitartás az alapkövei a sikeres tanulásnak, de az alábbi néhány tanulási tipp is jól jöhet a sikerhez:

1. Nyelvtan helyett, nyelvtanulás!

Amennyiben csak folyamatosan nyelvtani szerkezeteket tanulunk és nyelvtani feladatokat oldunk meg, akkor írásban egy idő után tökéletesen tudunk majd angolul kommunikálni, de a szóbeli kommunikációnk és hallás utáni értésünk közel sem lesz azon a szinten, mintha egységesen fejlesztettük volna készségeinket.

Ezért ne csak a nyelvtani tudásunkat fejlesszük, hanem párhuzamosan a kommunikációs készségeinket, szókincsünket és a hallott szöveg utáni értésünket is.

2. Olvassunk angolul!

Olvasással a nyelvtani készségeinket és a szókincsünket is bővíthetjük. Amennyiben így teszünk, akkor olyan nyelvtani szerkezetekkel is találkozhatunk, amikről egyébként is tanulnánk, de így használatukat is könnyebben elsajátíthatjuk.

Az olvasás azért is fontos lehet, mert a legtöbben itthon ezt a készséget használják a leggyakrabban. Információkeresés, emailezés, vagy egy fiókbeállítás is egyszerűbb lehet, ha megfelelően értelmezni tudjuk az angol szövegeket.

3. Használjuk az új ismereteket!

Hatványozottan fontos, hogy a megszerzett új tudást egyből kezdjük is el aktívan használni. A sikeres angol tanuláshoz a legjobb, ha a lehető legszélesebb aktív tudással rendelkezünk és használjuk is a mindennapokban is. Amennyiben így teszünk, akkor az anyanyelvi szintet is könnyedén elérhetjük.

Ezért tudatosan törekedjünk arra, hogy olyan mondatokat alkossunk, amelyben az újonnan megtanult információt egyből használni is tudjuk.

4. Törekedjünk a fokozatosságra!

Az angol nyelv elsajátításának kulcsa a fokozatosságban rejlik, ezért amennyiben kezdők vagyunk kezdjünk egyszerűbb forrásokból tanulni, majd ezt követően jöhetnek a komolyabb, akár szakkifejezéseket is tartalmazó felületek. Az angol tanuláshoz az alábbiak használata mindenképp javasolt lehet:

  • rajzfilm – angol felirattal, felirat nélkül

  • dokumentumfilmek – angol felirattal, felirat nélkül

  • híradó (BBC News, CNN), időjárás jelentés

  • filmek – angol felirattal, felirat nélkül

Amennyiben fokozatosan építjük fel a hallott szövegértés fejlesztését, akkor mindig lesz sikerélményünk és garantált, hogy folyamatosan fejlődni fogunk ezen a területen is.

Az angol tanulásra kiváló felületet biztosítanak ezen felül a különböző interneten fellelhető tananyagok, de az online angol tanfolyam részletes tananyagai is kiváló ugródeszkát jelenthetnek.

Összegezve:

Az sikeres angol tanuláshoz tehát érdemes jó néhány tanácsot szem előtt tartani, ha gyorsan és hatékonyan szeretnénk haladni a kitűzött cél felé. Ennek érdekében mindenképp érdemes lehet egy megfelelő nyelvtanfolyam kiválasztása, akár online formában is.