BeHappy Pest: Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre    |    BeHappy Buda: Mammuttól 1 percre

Buckingham Palota

 

Buckingham Palace

A Buckingham Palota Londonban, a Westminster városrészben helyezkedik el. Eredeti neve Buckingham-ház és a XVIII. század legelején épült Buckingham hercege részére és városházaként funkcionált. Később III. György megvásárolta felesége, Charlotte királyné számára, ekkor kapta a „Királyné háza” elnevezést, gyermekei itt látták meg a napvilágot, száz évvel később pedig a királyi család hivatalos lakhelyévé lett.

Hivatalosan először 1837-ben Viktória királynő tette rezidenciájává a palotát, koronázási szertartására is innen indult.

A palota mai homlokzata a XX. század legelején nyerte el formáját. A palota kertje tizenhat hektáros kiterjedésével mai napig a legnagyobb kiterjedésű magán kert egész Londonban. Helyet kapott benne egy mesterséges tó, melynek vizét a Hyde park tava biztosítja. A park 350 féle virágnak és 30 madárfajnak biztosít otthont. A látogatók sétát tehetnek a parkban.

A palota apartmanjai a királyi család részéről mai napig használatban vannak. Gyakran díszvacsorák és egyéb rendezvények helyszíneként szolgál, évente 50 ezer látogatót fogad a palota. Azokban a hónapokban, amikor a királynő Skóciában tartózkodik, 19 dísz szobát megnyitnak a kíváncsi turisták részére. Ekkor megtekinthetők a Royal Collection kincsei.

A palota előtt zajló őrségváltás a mai napig az egyik legkeresettebb látnivalója Londonnak. Ez minden nap, délelőtt 11:30-kor történik, mely alkalommal hatalmas tömeg gyűlik össze, hogy lássa az őrségváltást.

A palota előtt áll Viktória királynő emlékműve, mely 1901-ben készült. Az emlékmű 2300 tonnájával áll a fehér márvány talapzaton. Az emlékmű tele van tengeri jelképekkel, melyek az ország tengeri hatalmát hivatottak jelképezni.