BeHappy Pest: Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre    |    BeHappy Buda: Mammuttól 1 percre

Brit zászló

 

Brit zászló

Az Egyesült Királyság zászlója, becenevén Union Jack 1801-ben érte el végleges formáját, a brit és ír egyesülési szerződés idején. Az Union Jack elnevezésnek több teóriája is létezik. Egyes feltételezések szerint hajóra tűzött kis zászlókat jelöl a név, mások szerint VI. Jakab skót király beceneve ihlette a zászlóét is.

Anglia eredeti zászlója fehér alapon egy vörös kereszt, mely a keresztes háborúk jelképe volt, és Szent Györgyre utal, Anglia védőszentjére. Ezt a jelképet akkoriban a templomos lovagok használták, majd a XIII. század végén az ország jelképévé vált.

A XVII. század elején, VI. Jakab skót király megszerezte az angol koronát, ekkor egyesült a két ország. Az új lobogó hátterét alkotó kék szín Skóciát jelképezi, mintegy egymásra vetítették a két zászlót.

1801-ben Írország nagyobb autonómiát kapott a királyságban, így az ő zászlójukon látható Patrik-kereszt is rákerült a zászlóra, így nyerte el mai formáját az Egyesült Királyság lobogója, az Union Jack. Ennek ellenére ekkor még nem számított nemzeti lobogónak, inkább csak a királyság katonai erejét jelképezte. A brit parlament 1908-ban hozta meg a döntést, és jelentette ki, hogy ez lett az Egyesült Királyság nemzeti zászlója.

Több gyarmati ország zászlójában megmaradt az Egyesült Királyság zászlója, még azután is, hogy függetlenségüket sikerült kivívniuk. Ausztrália, Fidzsi, Tuvalu és Új-Zéland nemzeti jelképében a mai napig megtalálható a brit zászló, utalva a korábbi gyarmati viszonyra.