BeHappy Pest: Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre    |    BeHappy Buda: Mammuttól 1 percre

be:)HAPPY

Országok, ahol angol a hivatalos nyelv

Az angol nyelv kétségtelenül a Föld egyik leggyakrabban használt nyelveinek egyike, amihez hozzájárul Anglia változatos történelme és maga a gyorsan és egyszerűen tanulható nyelvtana is. Nem meglepő, hogy számos ország ahol az angol a hivatalos nyelv, a világ vezető hatalmai közé tartozik, de természetesen több kisebb ország hivatalos nyelve is az angol. Mivel ilyen széles körben elterjedt néhány szót mindenképp érdemes foglalkoznunk az angol nyelv történelmével és elterjedésével.

Az angol nyelv ma

Az angol nyelvet, ha szeretnénk elhelyezni egy képzeletbeli dobogón, akkor az ezüstérmes pódiumra helyezhetjük el, holtversenyben többek között a spanyol, arab és a hindi nyelvvel. Első helyre a kínai mandarint helyezhetjük, de az angol még így is tisztes helyen szerepel, főképp, ha nem csak az anyanyelvi szinten beszélők számát vizsgáljuk.

Anyanyelvi szinten több mint 440 millió fővel számolhatunk, míg ugyanez a szám második nyelvként beszélt angol esetében elérheti az 1 milliárd főt is. A teljesség igénye nélkül az alábbi országok esetében anyanyelvként találkozhatunk az angol nyelvvel:

  • Egyesült Királyság

  • Ausztrália

  • Amerikai Egyesült Államok

  • Kanada

  • Dél-Afrikai Köztársaság

  • Jamaica

  • Új-Zéland

Mindezeken felül azonban akár a Karib tengeren is találkozhatunk különböző vegyes dialektusokkal mint a pidzsin-angol, ami egy afrikanizált-egyszerűsített angolnak tűnhet, ha halljuk.

Angol nyelv változatok

Jelenleg három nagy dialektusra oszthatjuk magát az angol nyelvet, ez a három változat a következő:

  • brit angol

  • amerikai angol

  • ausztrál angol

A dialektusok között számos apró különbséget találhatunk, de nyelvtanukban mégis szinte ugyanazok, a differencia inkább a használt szókincsből és a kiejtésből adódik. Az amerikai angol esetében például gyakran hallhatjuk, hogy „elharapják” a szavak végét, de természetesen kellő gyakorlással és odafigyeléssel bármely dialektus könnyedén megérthető. Ebben nagy segítséget jelenthetnek a hagyományos és az online angol nyelvtanfolyamok is, hiszen rengeteg hallás utáni értéses feladattal találkozhatunk a képzéseken.

Angol nyelv története

Az angol nyelv történetének kezdete i.u. 450-re tehető, miután a rómaiak elhagyják a brit szigeteket, és különféle germán törzsek (főleg az anglik, a szászok és a jütök) vándoroltak az angol szigetvilágra. A rómaiak bár számos építményt hátrahagytak, de latin nyelvük nem ragadt meg a szigeten, hiszen az angolszász szókincs sokkal hétköznapibb, és ezáltal használhatóbb volt. Az olyan szavak, mint a house – ház; woman – nő például ezekből az időkből származnak.

Mindezek után a kereszténység térhódítása, de a viking portyák is hatást gyakoroltak a nyelvre, aminek hála például a die – meghalni ige is bekerült szókincsükbe. Az angol nyelv fejlődése szempontjából az úgynevezett normann hódítást érdemes még megemlíteni, amikor is több, mint 10.000 franci szót „kényszerítettek be” az angolba. Ilyen francia eredetű szó például a clerk, a a beef, vagy a pork is.

Ezen felül Shakespeare, mint nyelv újító is színesítette a nyelvet 2.000 kifejezéssel, például puppy- kiskutya; biscuit – keksz; eyeball – szemgolyó.

A mai elterjedtséghez azonban nem a fejlődés tett hozzá igazán, hanem a gyarmatosításként is ismert időszak, amikor is közel 400 millió ember ismerhette meg az angol nyelvet, a Brit terjeszkedésnek hála. Tulajdonképpen ezzel indult el a ma ismert dialektusok kialakulása is, aminek végeredményeként a világ minden táján ismerik már az angol nyelvet.

Összegezve:

Az angol nyelv népszerűsége tehát köszönhető egyrészt nyelvtani egyszerűségének, széles szókincsének, valamint történelmének is, aminek köszönhetően a világon mindenhová eljutott és így az egyik leghivatalosabb nyelvnek is tekinthető, ha idegen nyelven szeretnénk kommunikálni.

GYERE BE HOZZÁNK!

Angoltanár részmunkaidőben

Jó hangulat, profi tanárok, állandó sikerélmény.

Jelentkezz egy kötetlen szintfelmérő beszélgetésre, és ismerd meg módszerünket:

JELENTKEZEM >>

ELÉRHETŐSÉGEINK:

Budai nyelviskola

1024 Budapest, Széll Kálmán tér 8.

Mobil: 0670/420-3282
infobuda@behappynyelviskola.hu

Pesti nyelviskola

V. Kossuth Lajos u. 13. félemelet 1.
A Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre
Tel: 1266-4823
Mobil: 0670/941-2014
info@behappynyelviskola.hu

TOVÁBB >>

Tudd meg, hol tartasz, és mi kell ahhoz, hogy el tudd érni a célod.

KITÖLTÖM >>