BeHappy Pest: Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre    |    BeHappy Buda: Mammuttól 1 percre

be:)HAPPY

Mekkora szókincs kell a hétköznapi beszédhez?

Aki már próbálkozott az angol nyelv elsajátításával, annak biztosan megfordult már a fejében, hogy mekkora szókincs is kell a hétköznapi beszédhez? Természetesen ez sok tényezős dolog, mely elsősorban attól függ, hogy mi milyen célt is tűztünk ki magunk számára. Az alábbiakban ezt a témát járjunk körül részletesebben.

 

Szükséges szókincs angol beszédhez

Arra kérdésre, hogy mekkora a szükséges szókincs először is azt kell eldöntenünk milyen szintű kommunikációt szeretnénk elérni. Magától értetődő, hogy egy alapfokú kommunikációt megcélzó ember számára jóval kevesebb szó és kifejezés ismerete szükséges, mint egy felsőfokú ismeretekre vágyó tanuló esetén.

Szókincs alapfokú kommunikációhoz

Hitelesnek mondható felmérések szerint a legalapvetőbb kommunikációhoz akár 1.000 – 1.500 szó, illetve kifejezés is elegendő lehet. Amennyiben ekkora tudásbázissal rendelkezünk, akkor a ténylegesen alapvető kommunikációt, mint például az útbeigazítás, éttermi kommunikáció java részt megoldhatóvá válik.

Szókincs középfokú kommunikációhoz

 A már ennél összetettebb beszélgetés, szövegértés érdekében jobb, ha ennek legalább duplája 3.000 – 5.000 szó áll rendelkezésünkre. Ekkora szókinccsel már összetettebb témákat, írásokat is megérthetünk

Szókincs felsőfokú kommunikációhoz

Ennél nagyobb szókinccsel már az anyanyelvi tudás szintjén kopogtatunk, vagyis egészen irodalmi, vagy tudományos megfogalmazásokba is bele-bele hallgathatunk és meg is érthetjük azok egy részét.

Szókincs anyanyelvi kommunikációhoz

Abban az esetben a tízezer felett van az elsajátított szókincsünk állománya, akkor már főiskolát/egyetemet végzett anyanyelvén beszélő szintjén találhatjuk magunkat. Ilyenkor már gyakorlatilag semmi sem jelenthet akadályt kommunikációnkban.

szokincs-fejlesztes

Összefoglalva tehát az alábbi szintekre lehet osztani a nyelvi tudást szükséges szókincs szerint:

  • alapfokú kommunikáció: 1.000 – 1.500 szó
  • középfokú kommunikáció: 3.000 – 5.000 szó
  • felsőfokú kommunikáció: 7.000 – 10.000 szó
  • anyanyelvi kommunikáció: 11.000 – 17.000 szó

 

Hogyan kezdjünk a szókincs fejlesztéshez?

A hatékony szókincs fejlesztéshez a legjobb módszer, ha a fokozatosság elvét követve a leggyakrabban használt szavak és kifejezések elsajátításával kezdünk. A leggyakoribb 1.500 szóval a tarsolyunkban egy külföldi egyénnel való kommunikáció során jó eséllyel képesek lehetünk az átadott tartalom 60-70%-át megérteni.

Ugyanez az arány 3.000 szó esetén már 80-90% is lehet. Efelett pedig már teljes értékű kommunikációt végezhetünk munkánk során, vagy a hétköznapi kommunikációban.

Tehát a legjobb, ha az alapfokú tudás elsajátításához a leggyakoribb szavak elsajátításával kezdünk és innen lépkedünk fokozatosan, egészen addig míg el nem érjük a kívánt szintet.

A megfelelően felkészült, átgondolt tanmenettel rendelkező nyelviskolában már alapvetően úgy alakítják a hallgatók számára a tananyagot, hogy először a gyakori kifejezések elsajátítására koncentrálnak.

A „Hogyan fejlesszem az angol szókincsem?” című cikkben további infók is találhatók a szókincsfejlesztés módszereiről.

 

Mennyi ideig tart a megfelelő szókincs megtanulása?

Persze ez is egy szubjektív téma, hiszen embere válogatja milyen ütemben tud valaki haladni, de napi 5 új szó elsajátítása még a legelfoglaltabbak számára sem lehetetlen. Ezt a ütemet folyamatosan tartva, még a teljesen nulláról is 28 hét alatt eljuthatunk az alapfokú kommunikációs szintre. A középszint elérése ebben az ütemben nagyjából 85 hétbe, vagyis másfél évbe telhet. Ez azonban a valóságban jóval kevesebb időt vesz igénybe, főleg a nyelviskolák segítségével, ahol akár ennek az időnek a fele alatt használható tudásra tehetünk szert.

 

A BeHappy Nyelviskola ebben kiváló partner lehet, hiszen rugalmas órarendünkkel, személyre szabott tanmenetünkkel és felkészült oktatóinkkal sokkal könnyebbé válik a tanulás, legyen szó fiatalról, idősről, kezdőről, vagy haladóról.

 

 Ha bármilyen kérdése lenne, vagy szeretne gyorsan és hatékonyan tanulni, akkor várjuk sok szeretettel budapesti angol nyelviskolánkban!

Egy ingyenes angol szintfelmérőt is kitölthet, hogy azonnal képet kapjon az angol tudásáról.

GYERE BE HOZZÁNK!

Angoltanár részmunkaidőben

Jó hangulat, profi tanárok, állandó sikerélmény.

Jelentkezz egy kötetlen szintfelmérő beszélgetésre, és ismerd meg módszerünket:

JELENTKEZEM >>

ELÉRHETŐSÉGEINK:

Budai nyelviskola

1024 Budapest, Széll Kálmán tér 8.

Mobil: 0670/420-3282
infobuda@behappynyelviskola.hu

Pesti nyelviskola

V. Kossuth Lajos u. 13. félemelet 1.
A Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre
Tel: 1266-4823
Mobil: 0670/941-2014
info@behappynyelviskola.hu

TOVÁBB >>

Tudd meg, hol tartasz, és mi kell ahhoz, hogy el tudd érni a célod.

KITÖLTÖM >>