BeHappy Pest: Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre    |    BeHappy Buda: Mammuttól 1 percre

be:)HAPPY

Ismerd meg az angol hagyományokat: Szent Miklós nap

Európának van pár közös hagyománya, de az egyik legismertebbnek mondható a Mikulás, azaz Szent Miklós napja. A téli és ünnepi időszak egyik nagy alakja a Télapó, akiről minden gyermek és felnőtt hallott már élete során.

Ebből a cikkből megismerheted az angolok egyik hagyományát, a Szent Miklós napot!

Hogy hívják Angliában a Mikulást?

Angol nyelvterületeken, bár főként az USA-ban, Szent Miklós hozza karácsonykor az ajándékokat. Míg az Egyesült Államokban és Kanadában ezen a néven hívják a Télapót, addig Angliában “Karácsonyi Atyának”, azaz “Father Christmas”-nek nevezik őt. Egyes közép-európai országokban a Mikulás neve mellett megjelenik a szent és az atya, esetleg az apó kifejezés. Így lehetséges, hogy a britek is hasonlóan nevezik a szakállas urat.

Az angol megnevezés szinte azonos a német “Karácsonyi Ember”-rel, ám az angol gyermekek az ajándékokat nem december 6-án, de nem is december 24-én kapják meg, hanem karácsony első napjának reggelén. A brit hagyományok szerint “Karácsonyi Atya” a kandallón keresztül megy be a házba és helyezi el a meglepetéseket az ott lévő zoknikba, amelyek a párkányon várták őt. Az angol Télapó kísérői között szerepel természetesen Rudolf, illetve a manók és a többi szarvas.

Szent Miklós vallási küldetése

Az angol Télapónak eredetileg vallási küldetése volt, mégpedig a Woden óangol Istenben való hitet erősítette az emberekben. A célja nem a gyermekek megajándékozása volt, nem is hozzájuk érkezett meg. Szent Miklós már ekkor vörös ruhát viselt, de Angliában ez is másként alakult, hiszen itt élénkzöld kinézetben jelenítették meg. Ez jelképezte a karácsonyi időszakot a számukra.

Hogy telik a Szent Miklós napja?

A brit gyermekek december 24-én a barátokkal közösen ünnepelnek, majd lefekvés előtt még a kandalló párkányára helyezik a gyapjúzoknijukat, hogy a Mikulás el tudja helyezni az ajándékokat. Az angolszász kultúrkörben azonban nem ismerik a Szenteste fogalmát, ők 25-én mennek templomba és ugye a meglepetések is aznap reggel érkeznek meg az otthonukba.

Mit fogyasztanak a britek karácsonykor?

Bár nálunk nagy sláger a hal, a halászlé és a töltött káposzta december 24-én este, addig Angliában ez az étkezést 25-én tartják meg. A menü szintén eltér, hiszen ők inkább pulykát és krumplit esznek egy kis zöldséggel. A szárnyas különlegessége, hogy gesztenyével töltik meg és úgy sütik ki. Az étkezés legvártabb fogása a desszert, amely egy fűszeres karácsonyi puding, amit minden családban máshogy készítenek.

Online nyelvtanulás angolul

Amennyiben érdekelnek az angol hagyományok, érdemes nyelvtanulásra adni a fejedet. Járhatsz személyesen, de tanulhatsz akár online is. Időt és pénzt spórolsz azzal, ha otthon kapcsolódsz be az órákba.

Hol van lehetőséged online nyelvtanulásra angolul?

Online nyelvtanulásra angolul számos lehetőséged van. Nyelviskolánkban csoportban és magántanárral is fejlesztheted a tudásodat. Egy ingyenes szintfelmérőt követően beosztunk a megfelelő csoportba, hogy megszerezhesd azt a régóta megálmodott nyelvvizsgát.

Összegezve:

Szent Miklós napja a briteknél sok mindenben eltér a magyar szokásoktól. Nálunk a Télapó nem december 6-án érkezik, hanem 25-én reggel lepi meg a gyermekeket valamilyen aprósággal. Az angolszász hagyományoknak eleget téve az ország lakói ezen a napon ülnek össze egy ünnepi ebédre, amelynek fénypontja a karácsonyi puding. Amennyiben érdekelnek ezek a dolgot és végre továbbfejlesztenéd magad, érdemes online nyelvtanulásra adni a fejedet, hiszen ezzel időt és pénzt is spórolsz.

GYERE BE HOZZÁNK!

Angoltanár részmunkaidőben

Jó hangulat, profi tanárok, állandó sikerélmény.

Jelentkezz egy kötetlen szintfelmérő beszélgetésre, és ismerd meg módszerünket:

JELENTKEZEM >>

ELÉRHETŐSÉGEINK:

Budai nyelviskola

1024 Budapest, Széll Kálmán tér 8.

Mobil: 0670/420-3282
infobuda@behappynyelviskola.hu

Pesti nyelviskola

V. Kossuth Lajos u. 13. félemelet 1.
A Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre
Tel: 1266-4823
Mobil: 0670/941-2014
info@behappynyelviskola.hu

TOVÁBB >>

Tudd meg, hol tartasz, és mi kell ahhoz, hogy el tudd érni a célod.

KITÖLTÖM >>