BeHappy Pest: Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre    |    BeHappy Buda: Mammuttól 1 percre

be:)HAPPY

Hogyan tanuljam meg az angol igeidőket?

Akik tanulták már, vagy akik jelenleg is próbálják elsajátítani az angolt, mint idegen nyelvet, azokban biztosan felmerült már a kérdés hogyan is tanuljuk meg az angol igeidőket? Ez a kérdés azért is fontos hatványozottan, mert az angol nyelvben a magyarhoz képest sokkal több igeidő létezik, melyek olykor csak árnyalatnyi különbséget is kifejezhetnek. Ezért amennyiben igazán szeretnénk elsajátítani az angol nyelv csínját-bínját, akkor az igeidőkre rengeteg időt és energiát kell szánnunk.

 

Kiigazodás az angol igeidőkön

Számunkra a legnagyobb problémát az jelentheti, mikor az angol nyelvet szeretnénk elsajátítani, hogy míg a magyarban csak három igeidő van: a múlt, a jelen és a jövő, addig az angolban ezeken belül is megkülönböztethetünk különböző igei formákat.

Ahhoz hogy megfelelő szintet elérhessünk mindenképp fontos, hogy megtudjuk különböztetni az egyes igeidők használatát, a pontos formulákat és hogy ezeket mikor érdemes bevetnünk kommunikációnk során.

 

Szükséges igeidők

Bár az igeidők tanulása során valószínűleg az összes igeidőt lesz lehetőségünk elsajátítani, azonban az érthető kommunikációhoz nem feltétlenül szükséges az összes elsajátítása. Amennyiben mind a 12 igeidőt használni tudjuk azzal gyakorlatilag a legapróbb részeltekre is kitérhetünk egy elbeszélés során, azonban már ennél kevesebbel is megértethetjük magunkat.

Mindössze nyolc igeidővel már a mindennapokban is elboldogulhat az ember. Ehhez mindössze a két jelen idő (I work/I’m working), két múlt idő (I worked/I was working), két present perfect (I have worked/I have been working), és két jövő idő (I will work/I’m going to work) szükséges. Amennyiben ezeket már megfelelően elsajátítottuk és készség szintén használni is tudjuk, akkor elmondható, hogy már bármit el tudunk mondani.

Az összes igeidőről részletesebben olvashatsz a „Milyen angol igeidők léteznek?” című korábbi bejegyzésünkben.

 

Milyen sorrendben tanuljuk az igeidőket?

A legegyszerűbb módszer az angol igeidők elsajátítására, ha az egyes igeidőket 3 lépcsőfokban tanuljuk meg. Természetesen a logika is azt diktálj, hogy a legegyszerűbbekkel kezdjünk és ezt követően haladjunk a bonyolultabb igeidők felé.

 

Alap igeidők

Elsőként érdemes az egyszerű jelen (I work every day.), folyamatos jelen (I’m working now.), egyszerű múlt (I worked yesterday.), jövő idő a will-el (I’ll work tomorrow, too.) elsajátítása. Ezek használatával már egy egyszerűbb történetet zökkenőmentesen elmesélhetünk, amit bármely angol anyanyelvű is megérthet.

 

Felhasználói szint

Ezt követően az alapokat kiegészíthetjük a folyamatos múlttal (I was working), a present perfecttel (I’ve worked) annak folyamatos formájával (I’ve been working), a will folyamatos formájával (I’ll be working), és a going to alakkal (I’m going to stop working). Ezek használatával már az egyes igeidők között is rangsorolhatjuk az egyes eseményeket, ezzel árnyalva a történet lépcsőfokait.

 

Felsőfok elsajátítása

Ez a szint már az anyanyelvi szintnek feleltethető meg. Amennyiben az összes igeidőt, gond nélkül tudjuk már használni, akkor folyamatosan a legfelsőbb szinten fejezhetjük ki magunkat. Ehhez azonban rengeteg gyakorlás szükséges, hiszen könnyű belebonyolódni a számos igeidő közti választásba.

 

Tipikus hibák angol igeidők képzésénél

Az igeidők használata során többnyire mindenkinél előjön néhány alapvető probléma, melyet természetesen könnyű orvosolni, csupán odafigyelés szükséges hozzá és kitartás, hogy ne adjuk fel már az elején.

 

Ugrálás az igeidők között

Gyakori hiba, hogy elkezdünk valamit múlt időben, aztán hirtelen jelenbe ugrunk az elbeszélés során. Azonban az angolban nem ugrálgatunk az igeidők között. Ha valamit múltban kezdünk, akkor használjunk végig múlt időt.

 

Létige elhagyása

A folyamatos igeidőknél szoktunk kihagyni néha: She (is) working at the office. Az „am”, „are”, „is” elhagyása legtöbbször az alapok elsajátítása során szokott előfordulni, azonban amint feljebb lépünk ez a hiba már sokkal kevésbé gyakoribb.

 

Igevégi–s végződés elhagyása

A friend of mine workS abroad as an electrician. He likeS riding his bike. Az igevégi „s” végződés elhagyása a létige elhagyáshoz hasonlóan könnyedén kiküszöbölhető gyakorlással.

 

Helytelen igeidő képzés

Kezdetben az is előfordulhat, hogy túlkombináljuk az igeidők képzését, és becsúszik egy-egy felesleges „to”, vagy egy plusz „ing”. Ez az új igeidők elsajátítása során okozhat problémát, amíg nem sikerül megfelelő készség szintűre fejleszteni az új tudásunkat.

 

Felesleges igeidők használata

Az is megeshet, hogy túlhasználjuk az igeidőket haladóként. Például beleteszünk egy régmúltat, amikor az teljesen indokolatlan. Ez a hiba a készségek fejlődésével úgyszintén kiküszöbölhető némi odafigyeléssel.

 

Összegezve:

Az angol igeidők elsajátítása során fontos, hogy mindig lépésről-lépésre haladjunk. Mindig kezdjük az egyszerűbb igeidőkkel és miután már megfelelően elsajátítottuk használatát, továbbléphetünk a következő igeidőre.

 

Ha bármilyen kérdésed lenne, akkor várunk sok szeretettel budapesti angol nyelviskolánkban!

Egy ingyenes angol szintfelmérőt is kitölthetsz, hogy azonnal képet kapj az angol tudásodról.

GYERE BE HOZZÁNK!

Angoltanár részmunkaidőben

Jó hangulat, profi tanárok, állandó sikerélmény.

Jelentkezz egy kötetlen szintfelmérő beszélgetésre, és ismerd meg módszerünket:

JELENTKEZEM >>

ELÉRHETŐSÉGEINK:

Budai nyelviskola

1024 Budapest, Széll Kálmán tér 8.

Mobil: 0670/420-3282
infobuda@behappynyelviskola.hu

Pesti nyelviskola

V. Kossuth Lajos u. 13. félemelet 1.
A Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre
Tel: 1266-4823
Mobil: 0670/941-2014
info@behappynyelviskola.hu

TOVÁBB >>

Tudd meg, hol tartasz, és mi kell ahhoz, hogy el tudd érni a célod.

KITÖLTÖM >>