BeHappy Pest: Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre    |    BeHappy Buda: Mammuttól 1 percre

be:)HAPPY

Hogyan értsd meg külföldi kollégáidat?

A globalizációnak hála, ma már kis hazánkban is könnyedén előfordulhat, hogy külföldi kollégákkal kell kommunikálnunk, akár szóban, akár írásban. Ez olyanok számára nem jelenthet gondot, akik folyamatosan frissen tartották idegen nyelvi tudásukat, ám ha valaki elhanyagolta azt, vagy nem is sajátított el egyetlen idegen nyelvet sem, annak akár komoly gondot is okozhatnak az ilyen helyzetek. Ezt elkerülendő, mi most az ilyen helyzetekre gyűjtöttük össze, hogyan értsük meg külföldi kollégáinkat és hogyan lehetünk képesek valódi interakciót lefolytatni velük a mindennapokban.

Kezdjünk el idegen nyelvet tanulni!

Triviális tanácsnak tűnhet, de ha semmilyen idegen nyelvi tudással sem rendelkezünk, akkor nem marad más megoldás, minthogy mihamarább elkezdjük elsajátítani az adott, számunkra szükséges idegen nyelvet. Szerencsére ma már online is lehetőségünk nyelveket tanulni, de a hagyományos módszer sem elvetendő, a legjobb ha ki-ki a maga vérmérséklete és habitusa által választ tanfolyamot. Miután már rávettük magunkat a tanulásra, megtapasztalhatjuk, hogy az alapszinttel is minimális szinten kommunikálni tudunk majd idegen nyelvű kollégáinkkal. Természetesen a korai szakaszban rá leszünk kényszerítve az egyszerűbb formulákra, de minél többet gyakorlunk, annál gördülékenyebb lesz a kommunikációnk.

Élénkítsük fel meglévő tudásunkat!

Amennyiben már rendelkezünk valamilyen szintű nyelvtudással, akkor mindenképp javasolt annak felelevenítése. Erre szerencsére számos megoldás létezik. Már önmagában az is sokat segíthet, ha külföldi adásokat, videókat kezdünk el nézni, de a könyvolvasás is hasonlóképpen jótékony lehet. Az alábbi néhány módot mindenképp érdemes kipróbálni:

  • feliratos film, videó nézése

  • idegen nyelvű könyv olvasása

  • idegen nyelvű blogok olvasása

  • angol nyelvtanfolyam online, vagy hagyományos keretek között

  • beszélgetőpartner keresése gyakorláshoz

A már korábban megszerzett tudást, ha nem ápoljuk könnyen válhat úgynevezett passzív tudássá, de a fenti néhány módszerrel könnyedén varázsolhatunk belőle aktív tudást. Aktív tudás birtokában pedig máris könnyebbé válik a kollégákkal való kommunikáció is.

Mindig magunkhoz mérten kommunikáljunk!

A sikeres munkahelyi kommunikáció ismérve, hogy nem bonyolódunk bele olyan nyelvtani formulákba és nem használunk olyan kifejezéseket, melyek alkalmazása számunkra még nem, vagy kevésbé ismert.

Ezért, hogy magunkat is kíméljük a kínos szituációktól és kollégáink felé is tiszt üzenetet közvetíthessünk, mindig a jól bevált, alap formulákat használjunk, mindenféle sallang mentesen.

Igyekezzünk magabiztosan kommunikálni!

Sokat nyom a latba, ha kommunikációnk világos és előadásmódunk is magabiztos. Amennyiben csak jól ismert és elsajátított nyelvtani szerkezeteket használunk, akkor kommunikációnk is magabiztosabbá válik, ellenben ha belebonyolódunk és csűrjük-csavarjuk mondanivalónkat, akkor könnyen bizonytalanná válhat beszédünk, ami a sugallni kívánt magabiztosságot is rontja.

Pozíciótól függetlenül is érdemes tanulni!

A nyelvtanulás minden szinten hasznos tudást jelenthet. A vezetőkön kívül, akár egy adminisztrátor, vagy egy raktári dolgozó is ugyanúgy profitálhat abból, ha szélesti tudását. Ráadásul az ilyen fajta törekvéseket a munkaadók is pozitívan értékelik, ha váratlanul idegen nyelvű kommunikációra kerülne sor.

Összegezve:

A külföldi kollégák megértése tehát nem lehetetlen feladat, de némi energiát, elszántságot, kitartást és persze odafigyelést mindenképp igényel. Azonban ha valaki félne ilyen-olyan okokból neki veselkedni az idegen nyelv tanulásnak, de szégyelli a tudás hiányát is, azt ara bíztatjuk, hogy mindenképp győzzék le félelmeiket és vessék bele magukat a tanulás rejtelmeibe.

GYERE BE HOZZÁNK!

Angoltanár részmunkaidőben

Jó hangulat, profi tanárok, állandó sikerélmény.

Jelentkezz egy kötetlen szintfelmérő beszélgetésre, és ismerd meg módszerünket:

JELENTKEZEM >>

ELÉRHETŐSÉGEINK:

Budai nyelviskola

1024 Budapest, Széll Kálmán tér 8.

Mobil: 0670/420-3282
infobuda@behappynyelviskola.hu

Pesti nyelviskola

V. Kossuth Lajos u. 13. félemelet 1.
A Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre
Tel: 1266-4823
Mobil: 0670/941-2014
info@behappynyelviskola.hu

TOVÁBB >>

Tudd meg, hol tartasz, és mi kell ahhoz, hogy el tudd érni a célod.

KITÖLTÖM >>