BeHappy Pest: Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre    |    BeHappy Buda: Mammuttól 1 percre

be:)HAPPY

„Én csak beszélni szeretnék angolul, a nyelvtan nem érdekel!”

Ó, ha tudnátok, hogy hányszor halljuk ezt a mondatot! Egyfelől kicsit értjük ezt a gondolkodást. Ha valaki nem angol nyelvű állásra pályázik, vagy nem akar nemzetközi iskolában tanulni, hanem a külföldi barátaival szeretne egy jó ital mellett sztorizni, akkor valamelyest érthető a címben jelzett mondat. Ám gondolkozzunk el egy kicsit. Mi is az a nyelvtan?

Maga a nyelvtan teszi lehetővé, hogy egyáltalán beszéljünk a nyelvtanról és a nyelvről – bármely nyelvről a világon! Megnevezi a szavak és szócsoportok típusait, amelyekből felépülnek a mondatok. Aztán mi, emberek, összefűzzük a mondatokat és felépítjük a mondandónkat. Tisztán, érdekesen és precízen. Akár kisgyerekként is. Amikor már tudatosan használjuk, akkor az olyan, mintha ablakot nyitnánk a világra és megtapasztalnánk annak komplexitását.

grammar imageHa nyelvtanról van szó, a legtöbb ember a helyesírási hibákra és az iskolai nyelvtan dolgozatokra gondol. Ám itt nem csak erről van szó. Hadd meséljek el egy történetet. Messzi földön történt, egy távoli országban, ám ebben a galaxisban, ahol egy meglehetősen színtelen-szagtalan kerti partin egyszer csak felsóhajtott az egyik meghívott – nem angol anyanyelvű – rokon: „I’m boring.” Egyből felvidult a vendégsereg. S hogy miért? Mert ez a mondat annyit tesz, hogy: ’Unalmas vagyok.’ Helyesen úgy szólna: ’I’m bored’ – azaz ’Unatkozom’. Egy apró szóvégi különbség, és mennyire más a jelentés! Mi ez, ha nem nyelvtan?! Van még valaki, aki azt mondja, hogy ez nem fontos?

A nyelvtan egyszerűen kikerülhetetlen – ez a gerince minden nyelvnek és elengedhetetlen a hatékony kommunikációhoz. A jó nyelvhasználat számít, fontos. Az emberek bírálják társaikat akár a helyesírásuk alapján – még akkor is, ha ez tudatalatti. Legyen szó álláskereséséről vagy ismerkedésről, a helyes vagy helytelen nyelvtan árulkodik rólunk. A jó nyelvhasználat eredményeképp egyszerűen intelligensebbnek látszunk, így nem hiábavaló befektetés csiszolni a tudásunkat!

grammar t-shirt 2Sources:
grammar.about.com
languages.com

GYERE BE HOZZÁNK!

Angoltanár részmunkaidőben

Jó hangulat, profi tanárok, állandó sikerélmény.

Jelentkezz egy kötetlen szintfelmérő beszélgetésre, és ismerd meg módszerünket:

JELENTKEZEM >>

ELÉRHETŐSÉGEINK:

Budai nyelviskola

1024 Budapest, Széll Kálmán tér 8.

Mobil: 0670/420-3282
infobuda@behappynyelviskola.hu

Pesti nyelviskola

V. Kossuth Lajos u. 13. félemelet 1.
A Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre
Tel: 1266-4823
Mobil: 0670/941-2014
info@behappynyelviskola.hu

TOVÁBB >>

ONLINE SZINTFELMÉRŐ

Angol nyelvtanfolyam rugalmas órarenddel

Tudd meg, hol tartasz, és mi kell ahhoz, hogy el tudd érni a célod.

Az angol szintfelmérő célja, hogy megmutassa szókincsbeli, szövegértési és nyelvtani készségeidet.

KITÖLTÖM >>