BeHappy Pest: Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre    |    BeHappy Buda: Mammuttól 1 percre

be:)HAPPY

Cél a többnyelvűség!

Tudtátok, hogy a kutatások szerint azok, akik két nyelven beszélnek anyanyelvi szinten, bizonyítottan jobban teljesítenek más mentális képességek terén is?!

Például hatékonyan szűrik ki a felesleges információkat, és jól teljesítenek olyan helyzetekben, ahol egyszerre több dologra kell fókuszálni. A többnyelvűség segíthet különböző memóriazavarok esetén is. A jelenség mögött az állhat, hogy az emberi agy több nyelvből tud válogatni, ami máris egy pont plusz az egynyelvűekhez képest.

flagsA Los Angeles-i California Egyetemen készült tanulmány szerint összefüggés van a többnyelvűség és a szellemi képességek között, ugyanis eszerint az érintettek kifejlesztették a végrehajtó funkcióknak egy hatékonyabb rendszerét. Sőt, a torontói York Egyetemről ezt még azzal is kiegészítették, hogy a kétnyelvűek jobban boldogulnak a különféle szimulátor játékokkal is. A luxemburgi Közegészségügyi Kutatóközpont által vezetett vizsgálat során megfigyelték, hogy a kettőnél több nyelvet beszélők körében lényegesen kisebb a memóriazavar gyakorisága. Sőt, a kétnyelvűség fejleszti a kreativitást és a párhuzamos gondolkodást is. 

Korábban egyébként pont az ellenkezőjét gondolták, azaz, a többnyelvűség az élet más területein inkább csak bezavar. Valóban, a többnyelvűségnek hátránya is van. A kétnyelvűek többször élik át az érzést, hogy a ‘nyelvük hegyén van egy szó’, mégsem jut eszükbe. Veletek már előfordult ez?

Az EU célkitűzése az olyan – anyanyelvén kívül további két nyelven – nyitott, toleráns állampolgárok kiművelése, akik nyelvtudásuk segítségével meg tudnak felelni a kultúrák közötti kommunikációs kihívásoknak, képesek külföldön idegen nyelven tanulni, munkát vállalni, és egyáltalán – élni. Legyünk őszinték és ismerjük el, hogy valójában már a kétnyelvűség is lényeges előrehaladást jelentene számos államban.

Az angol nyelv teret hódít és világnyelvvé válik (vagy már vált). Az EU-ban a leggyakrabban használt nyelv az angol és messze a legmagasabb arányban használják idegen nyelvként is Európában és a világ más földrészein is, mint bármely más európai nyelvet.

Az európai dokumentumok a többnyelvűség eléréséhez három alapelvet fogalmaznak meg: (1) a nyelvtanulás élethosszig tartó folyamat, amely (2) igen korai életkorban kezdődik, és (3) a megvalósításához célszerű a tartalomalapú nyelvoktatásból adódó lehetőségek kiaknázása.

Sajnos a hazai adatok megerősítik, hogy a vélemény (a nyelvtudás szükségességének elvi támogatása) és a valóság (a tényleges nyelvismeret) messze eltérhet egymástól. Gyerünk, javítsuk az átlagot!

 

Oki.hu
Jazzy.hu

 

GYERE BE HOZZÁNK!

Angoltanár részmunkaidőben

Jó hangulat, profi tanárok, állandó sikerélmény.

Jelentkezz egy kötetlen szintfelmérő beszélgetésre, és ismerd meg módszerünket:

JELENTKEZEM >>

ELÉRHETŐSÉGEINK:

Budai nyelviskola

1024 Budapest, Széll Kálmán tér 8.

Mobil: 0670/420-3282
infobuda@behappynyelviskola.hu

Pesti nyelviskola

V. Kossuth Lajos u. 13. félemelet 1.
A Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre
Tel: 1266-4823
Mobil: 0670/941-2014
info@behappynyelviskola.hu

TOVÁBB >>

ONLINE SZINTFELMÉRŐ

Angol nyelvtanfolyam rugalmas órarenddel

Tudd meg, hol tartasz, és mi kell ahhoz, hogy el tudd érni a célod.

Az angol szintfelmérő célja, hogy megmutassa szókincsbeli, szövegértési és nyelvtani készségeidet.

KITÖLTÖM >>