BeHappy Pest: Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre    |    BeHappy Buda: Mammuttól 1 percre

be:)HAPPY

Az anyanyelv nemzetközi napja

 

Gondoltad volna, hogy az anyanyelvet is ünnepeljük?!

 

Az UNESCO nemzetközi szervezet fel kívánta hívni a figyelmet a Föld nyelvi sokszínűségére és hihetetlen gazdagságára. Ezért 1999-ben az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította február 21-ikét, és 2000-ben ünnepelhettük először.

A történet ott kezdődött, hogy 1952-ben Pakisztánban az urdu nyelvet nyilvánították az egyetlen hivatalos nyelvvé. Ám Bangladesben, amely akkor még Pakisztán része volt, a bengáli volt az ott lakók anyanyelve. Tiltakozások kezdődtek, s a tüntetők ellen a rendőrség igen keményen lépett fel. Mindez az adott év februárjának 21. napján történt. Innen a dátum.

A Földön 6-7000 nyelvet beszélnek, ezeknek körülbelül a fele veszélyben van! A veszélyeztetett nyelvek közül havonta két, őshonos lakosok által beszélt nyelv hal ki. Ez a folyamat megállíthatatlannak tetszik, az UNESCO ezért tartotta feladatának, hogy ráirányítsa a világ figyelmét erre jelenségre.

Hello3De vajon a nyelvi sokféleség áldás, vagy inkább átok?

Sokan azt vallják, hogy a nyelvi sokféleség nehézséget jelent az emberiség számára. Szerintük sokkal praktikusabb és egyszerűbb lenne, ha az egész emberiség egyetlen nyelven beszélne. Ezért hozták létre az eszperantó nyelvet. Nem kellenének fordítók, a világ bármely részén élők mindenféle nehézség nélkül beszélhetnének egymással.

A praktikus érveken túl azonban tagadhatatlan tény, hogy más nyelvek megismerése élményt is jelent. Szembesülünk azzal, hogy más nyelvek beszélői mennyire másként észlelik a valóságot és az életet, mint mi. A nyelv az emberiség kulturális sokféleségének egyik megnyilvánulása, márpedig ez általánosan elfogadott érték. Gazdagabbá tesz minket azáltal, hogy megismerjük a miénktől eltérő közösségeket, működésük szabályait, értékeit és szokásait, hagyományait.

A nyelvi sokféleség olyan érték, amely fontos a világ működése szempontjából. Nem tagadhatjuk, hogy az emberiség minden kihalt nyelvvel elveszít valamit. Amikor egy nyelv kihal, vele együtt eltűnik a nyelvet beszélők egész világlátása. Elveszítünk valamit abból, ami bennünket, embereket egyedülállóvá tesz, búcsút mondani kényszerülünk az emberiség szellemi kincsének egy részétől.

Őrizzük meg!

 

Forrás:
wikipedia.com
languagesindanger.eu

GYERE BE HOZZÁNK!

Angoltanár részmunkaidőben

Jó hangulat, profi tanárok, állandó sikerélmény.

Jelentkezz egy kötetlen szintfelmérő beszélgetésre, és ismerd meg módszerünket:

JELENTKEZEM >>

ELÉRHETŐSÉGEINK:

Budai nyelviskola

1024 Budapest, Széll Kálmán tér 8.

Mobil: 0670/420-3282
infobuda@behappynyelviskola.hu

Pesti nyelviskola

V. Kossuth Lajos u. 13. félemelet 1.
A Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre
Tel: 1266-4823
Mobil: 0670/941-2014
info@behappynyelviskola.hu

TOVÁBB >>

ONLINE SZINTFELMÉRŐ

Angol nyelvtanfolyam rugalmas órarenddel

Tudd meg, hol tartasz, és mi kell ahhoz, hogy el tudd érni a célod.

Az angol szintfelmérő célja, hogy megmutassa szókincsbeli, szövegértési és nyelvtani készségeidet.

KITÖLTÖM >>