BeHappy Pest: Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre    |    BeHappy Buda: Mammuttól 1 percre

be:)HAPPY

Az angol szavak kiejtése fonetikai jelek segítségével

Ha egy idegen nyelvet szeretne valaki elsajátítani a pontos kiejtés nagyon fontos része ennek a folyamatnak. Mondhatni a kiejtés egy trükkös dolog, nem csak egy alapvető tudás elsajátításáról van szó, hanem egy olyan készségről amit rendszeresen szükséges gyakorolni. Az angol kiejtési rendszer nem mondhatni egyszerűnek, általában a szavakat nem úgy kell kiejteni ahogy betűzzük őket, sokan beleesnek a találgatás hibájába ami egy rossz stratégia, sajnos sok hibához és rossz szokáshoz vezethet.

Az angol fonetikus ábc

Az angol ábc összesen 26 betűt tartalmaz, elmondhatjuk, hogy az ábc-ben szereplő betük között és kiejtés között nem sok összefüggést lehet felfedezni. Az angol nyelvben 5 magánhangzó betű van (a, e, i, u, o) és körülbelül 15 különféle magánhangzóhang. Ezenkívül az angol ábécének 21 mássalhangzó betűje és körülbelül 24 mássalhangzó hangja van.

Ahhoz, hogy a szavakat helyesen tudjuk kiejteni meg kell tanulni felismerni az összes hangot angol nyelven és a szimbólumaikat a nemzetközi fonetikai ábécében. A nemzetközi fonetikai ábécé (angolul: International Phonetic Alphabet) célja, hogy a beszélt nyelvek hangjainak (fonémáinak) kiejtését leírja. Jelöléseit jelenleg főként a latin ábécé betűiből veszi, néhány jelet a görög ábécéből vesz át, valamint néhány olyat is használ, amelyeknek nincs kapcsolatuk létező nyelvek írásképével.

A nemzetközi fonetikai ábécé szimbólumai a latin ábécén alapulnak. Néhányat közülük azért is választottak bele, mert a legtöbb latin betűvel író nyelv ugyanúgy ejti. Ilyenek többnyire a [b], [d], [f], [ɡ], [h], [k], [l], [m], [n], [p], [s], [t], [v], [w], [z], magánhangzók közül az [a], [e], [i], [o], [u], bár vannak közöttük olyanok, amelyek kiejtése a legtöbb latin betűvel író nyelvben eltér. Pl.: [j], [r], [y]. Az ábécében több olyan jel is található, amelyet a latin betűk átalakításával hoztak létre, vagy írott formájukat (és azok átalakított változatát) használják ([ə], [ŋ]).

Vannak olyan jelek amiket a görög ábécéből vettek pl: a [β], [ɣ], [θ], [ɸ] és [χ] – mássalhangzók, és a [ɛ], [ι], [ʋ] – magánhangzó. A következő jelek görög betűk módosításával jöttek létre: [ɤ], [ɜ], [ʎ], [ʊ] és [ɷ].

Bármilyen különös, a legtöbb angolul tanulónak fogalma sincs a fonetikai jelekről, pedig csak egyszer kell egy kicsit foglalkozni vele, és sokszor nagy segítség a szavak pontos kiejtésével kapcsolatban.

A fonetikai jelekkel leírt szöveg nem minden esetben egyezik hangról-hangra a kiejtéssel. Tanulás során érdemes egész kifejezéseket hallással memorizálni. Néhány példa a magánhangzók és mássalhangzók kiejtésére fonetikus jelekkel:

Az angol nyelv kiejtéséhez a néma betűk használatát is el kell sajátítani, amivel kapcsolatban részletes segítséget adunk a Néma betűk az angolban című cikkben.

Magánhangzók

[ɑ] – A magyar „a” és az „á” hang közötti, zárt „a” hang hosszan ejtve,

 • Pl: fast [fɑst], part [pɑt]

[ʌ] – A magyar „a” és az „á” hang közötti, zárt „a” hang röviden ejtve.

 • Pl.: blood [blʌd], button [bʌtn]

[æ] – Úgy kezdjük formálni a hangot, mintha magyar „a” hangot szeretnénk kiejteni, de a végén „e”-t ejtünk. Pl: tap [tæp], fact [fækt]

[e] – A röviden ejtett magyar „e”-nek majdnem megfelelő, de zártabb hang.

 • rest [rest], send [send]

[ɔ] – A magyar „o” és az „a” közé eső hang röviden. Egyszerre halljuk az „o” és az „a” hangot.

 • shot [ʃɔt], dot [dɔt]

[ə vagy ɜ] – A röviden ejtett magyar „e” és „ö” hang egyvelege. Úgy kezdjük formálni a hangot, mintha magyar „e” hangot szeretnénk kiejteni, de a végén „ö”-t ejtünk.

 • speaker [spi:kər], cover [kʌvər]

[ɛ] – Közepesen nyitott, elöl ejtett, a magyar „e” betűhöz hasonló hang röviden ejtve.

 • unless [ʌnˈlɛs], develop [dɪˈvɛləp]

[ɪ] – A magyar „i”-hez hasonló, zártan és röviden ejtett hang.

 • garlic [gɑlɪk], tip [tɪp]

[ʊ] – A magyar „u”-nál nyíltabb, egy kicsit az „o”-hoz közeledő, röviden ejtett hang.

 • look [lʊk], cook [kʊk]

Mássalhangzók

 • [ð] – A „th” és a „d” közötti hang. A nyelvünk hegyét a két fogsor közé helyezzük és „d”-t mondunk.[θ] – A „th” és az „sz” közötti hang. A nyelvünk hegyét a két fogsor közé helyezzük és „sz”-t mondunk.
 • through [θru:], both [boʊθ]
 • further [fə:ðər], together [təgeðər]

[ŋ] – A magyar „n” és a „g” hangok együttese, de a „g” hangot elnyeljük, nem ejtjük ki teljesen.

 • along [əlɔŋ], offspring [ɔfsprɪŋ]

[ʃ] – A magyar „s” hanghoz hasonlóan ejtjük.

 • sheet [ʃi:t], profession [prəˈfeʃn]

[s] – A magyar „sz” hanghoz hasonlóan ejtjük.

research [rɪːtʃ], possible [pɔsəbl]

[ʒ] – A magyar „zs” hanghoz hasonlóan ejtjük.

 • unusual [ʌnju:ʒʊəl], genre [ʒɑnrə]

[dʒ] – A magyar „dzs” hanghoz hasonlóan ejtjük.

 • charge [tʃɑʤ], average [ævərɪʤ]

[tʃ] – A magyar „cs” hangnak megfelelően ejtjük.

 • child (children) [tʃaɪld, tʃɪldrən], creature [ˈkriːtʃə]

Tippek a gyakorláshoz

Az angol szavak kiejtéséhez és gyakorlásához nem érdemes nagy célt kitűzni, legjobb ha lépésenként haladunk. Lehet az első cél például a számok és az idő kifejezése, angolul, pl. jó módszer ha valaki megnézi az időt vagy éppen lát egy számot és azt rögtön angolul ejti ki. A számok és az idő gyakorlása után érdemes a saját mindennap használt rutin szavakat, mondatokat begyakorolni angol kiejtéssel.

Az első és leglényegesebb dolog, hogy hangosan kell gyakorolni. Sőt ha lehetősége van, lehet furcsán hangzik, kiabálva is érdemes kimondani a szavakat mivel intenzívebb hangképzést jobban megjegyzi az agy. Vannak olyan alkalmazások amelyek segítségével már a diktált szöveget átlehet alakítani angol szöveggé pl. a Dictatone alkalmazással a gyakorolt szavakat dokumentum formájában ellehet menteni, vagy a kiejtést szintén lehet más applikációkkal is gyakorloni pl. az egyik leghíresebb a díjnyertes kiejtéstanító applikáció az Elsa Speak.

A gyakorlásnál fontos, hogy minél többet ismételjük a már megtanultakat is. Egy idő után a megtanult kifejezések egy részét érdemes olyan mondatokhoz felhasználni amelyeket még nem gyakoroltunk, az agy általában feldolgozza, rendszerezi, felismeri és értelmezi az azonosságokat a megtanultakból.

 

A gyakorláshoz adtunk tippeket Az angol szavak kiejtésének gyakorlása című cikkünkben is.

 

Angol szavak hallgatása, olvasása

Az angol szavak gyakorlásánál fontos, hogy minél többet hallgassunk angolul szövegeket, Pl. tv-műsorokat, filemket, ingyenes videókat a YouTube-on, érdemes dalokat hallgatni, rádiót. Fontos, hogy azokra a hangokra kell fókuszálni amik a magyarban nem léteznek és megkülönböztetni őket. Ezenkívűl még érdemes a nehéz szavakra figyelni, összpontosítani a ritmusokra, a szünetekre és az intonációkra.

Az egyik szintén hatékony módszer az olvasás. Érdemes egy angol szöveget keresni, és gyakorolni hangos olvasással, esetleg fel is venni a kiejtést diktafonra és egy szakértőnek megmutatni kiértékelésre. Ilyenkor fontos, hogy azokra a területekre koncentráljunk egy-egy résznél ami a legnehezebbnek bizonyult a kiejtésnél, ezeket gyakorolni, ismételni és rendszeres feljegyzéseket készíteni miért okozott nehézséget.

 

Ha bármilyen kérdésed van, akkor várunk sok szeretettel budapesti angol nyelviskolánkban!

Egy ingyenes angol szintfelmérőt is kitölthetsz, hogy azonnal képet kapj az angol tudásodról.

GYERE BE HOZZÁNK!

Angoltanár részmunkaidőben

Jó hangulat, profi tanárok, állandó sikerélmény.

Jelentkezz egy kötetlen szintfelmérő beszélgetésre, és ismerd meg módszerünket:

JELENTKEZEM >>

ELÉRHETŐSÉGEINK:

Budai nyelviskola

1024 Budapest, Széll Kálmán tér 8.

Mobil: 0670/420-3282
infobuda@behappynyelviskola.hu

Pesti nyelviskola

V. Kossuth Lajos u. 13. félemelet 1.
A Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre
Tel: 1266-4823
Mobil: 0670/941-2014
info@behappynyelviskola.hu

TOVÁBB >>

Tudd meg, hol tartasz, és mi kell ahhoz, hogy el tudd érni a célod.

KITÖLTÖM >>