BeHappy Pest: Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre    |    BeHappy Buda: Mammuttól 1 percre

be:)HAPPY

Angol tanulással kapcsolatos félelmek

Csak megszólalni ne kelljen…

 

200447888-001

 

 

 

“A félelmek azért vannak, hogy leküzdjük őket!” – Még inkább igaz ez angol tanulásnál!

 

 

 

 

A tanár szemszögéből

 

Angoltanárként őszintén és tapasztalattal mondhatom, ez az, amin mindenki átmegy! Még mi tanárok is. Én is voltam kezdő kis zöldfülű, tele blokkokkal, rossz élményekkel, bizonytalanságokkal és hiányosságokkal.

Angolul megtanulni, nem könnyű! Sőt,  őszintén: nagyon is nehéz! Ha nem lenne az, idegen nyelv birtokában lenni sem volna ilyen értékes!  Fogadd meg hát tanácsainkat és tűnj ki a többi nyelvtanuló közül, csináld jól!

1. A “kinevetnek” szindróma

 

Megtörtént már valaha, hogy kinevettek azért, mert lehagytad az ‘s’-t az igéről? Vagy fuldokló hahotázásba kezdett egy anyanyelvi angol, mert a think-et kicsit “sz” betűsen ejtetted? Ugye nem?! 🙂

Ez nagy valószínűséggel nem is fog megtörténni, hiszen aki tanulja a nyelvet, mint te, pontosan tudja milyen nehézségeken mész át és maximum csak segítő szándékkal fog javítani. Afelől pedig biztosítalak, hogy az anyanyelviek örülnek, ha helytelenül is, de kommunikálsz velük! Te kinevetnél egy oroszt például, aki alapfokon botladozva próbálna a te saját nyelveden kommunikálni veled? Persze, hogy nem!

De ha mégis találkozol olyannal, aki mókásnak találja nyelvhasználatodat, tőle nem érdemes bármit is magadra venned, mert ez nagyon alacsony fejlettségű intelligenciára utal! Szóval csak legyints és nevess vele!:) 

2. Csak megszólalni ne kelljen!

 

Jól érzed, hogy a nyelvtanulás során a legnehezebb rész a beszédfejlesztés! Itt kell a nyelvtannak, szókincsnek, kiejtésnek és mindennek, amit csak tanultál összhangban lenni. És azonnal! Rémisztő, tudom! És az a rossz hírem, hogy erre nincsen csodás megoldás. Angolul beszélni kell, hogy angolul beszélni tudj! Itt sosem dőlhetsz hátra és nem tehetsz pipát mellé, mindig gyakorolnod kell! De megnyugtatásképp mondom: ha esetleg úgy alakul az életed, hogy huzamosabb ideig nem használod a nyelvet; és úgy érzed nagyon gyatra vagy szóban, ha nekilódulsz kicsit, gyorsan visszahozható a passzív angoltudás.

  • Gyakorolj mindent beszédben: nyelvtant, újonnan tanult szavakat ültesd át szóhasználatba. Ha nincs partnered, beszélj hangosan vagy mondd fel diktafonra véleményedet egy szituációval kapcsolatosan. Vagy foglald össze a legutóbb látott film eseményeit és használd az új elemeket!
  • Olvass hangosan, rögzítsd felvételre és hallgasd vissza! Ez fontos gyakorlat az angolos kiejtés érdekében!
  • Énekelj! 🙂 Szereted a zenét? Youtube-on már minden számot megtalálsz zeneszöveggel együtt. Párszor hallgasd meg és kövesd a szöveget, majd felmosáskor vagy vasalás közben tiéd a terep!
  • Beszélgess külföldiekkel! Ez a legtökéletesebb módja, hogy fejleszd beszédkészséged! Ha nem vagy a tanulónk, ezért nincs lehetőséged anyanyelvi tanárral gyakorolni, ne csüggedj! Chat- és közösségi oldalakon beszélgethetsz anyanyelvi angolokkal ingyen!

www.meetup.com – itt lehetőséged van csatlakozni csoportokhoz, ahol beszélgethetsz anyanyelvi tanárokkal személyesen egy teadélután alkalmával, vagy online.  

3. “öreg vagyok én már a tanuláshoz…”

 Nincsen bizonyítottan tökéletes életkor a tanuláshoz! (vagy csak az angol tudósok még nem foglalkoztak a témával:) ) Persze nagy többségben kimondható, hogy gyerek fejjel könnyeben tanul meg az ember angolul. Nem is az agyi kapacitásra helyezném a hangsúlyt, mint inkább az élethelyzetre. Akkor még egy a cél: jól teljesíteni az iskolában. Nem szóródik szét a figyelem a dolgos hétköznapokon, mikor mindig közbejön valami. Minden fontosabb, minthogy leüljünk a könyv elé… 

  • Tervezd meg tanulási idődet! Muszáj időd kerítened az angolra, hetente minimálisan kétszer! Ennél kevesebb időt szánva rá, nagyon elnyújtod a folyamatot és a végére a kedved is elmegy az egésztől! Ha megvan az időpont, abból ne engedj! Élvezzen prioritást a tanulás! Persze azért a családdal is foglalkozz…:)

Ne várj tovább, nagy levegő és vágj bele! És közben mindig jusson eszedbe, nem vagy egyedül, sokan kísérnek téged az angol tanulás hosszú de nagyon izgalmas és élvezetes útján!!!

 

Fenyvesi Nóra

GYERE BE HOZZÁNK!

Angoltanár részmunkaidőben

Jó hangulat, profi tanárok, állandó sikerélmény.

Jelentkezz egy kötetlen szintfelmérő beszélgetésre, és ismerd meg módszerünket:

JELENTKEZEM >>

ELÉRHETŐSÉGEINK:

Budai nyelviskola

1024 Budapest, Széll Kálmán tér 8.

Mobil: 0670/420-3282
infobuda@behappynyelviskola.hu

Pesti nyelviskola

V. Kossuth Lajos u. 13. félemelet 1.
A Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre
Tel: 1266-4823
Mobil: 0670/941-2014
info@behappynyelviskola.hu

TOVÁBB >>

ONLINE SZINTFELMÉRŐ

Angol nyelvtanfolyam rugalmas órarenddel

Tudd meg, hol tartasz, és mi kell ahhoz, hogy el tudd érni a célod.

Az angol szintfelmérő célja, hogy megmutassa szókincsbeli, szövegértési és nyelvtani készségeidet.

KITÖLTÖM >>