BeHappy Pest: Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre    |    BeHappy Buda: Mammuttól 1 percre

be:)HAPPY

Az angol igeidők gyakorlása

Az angol igeidők gyakorlása mindenki számára fontos, aki a szigetország nyelvét szeretné elsajátítani. Természetesen az igeidők elsajátításának is megvan a maga módja, menete. Ezt kombinálva a folyamatos tanulással nagyban megkönnyíthetjük saját magunk számára is a nyelvtanulást. Az alábbiakban éppen ezért az igeidők gyakorlására és elsajátítására adunk néhány jó tanácsot.

 

Angol nyelvtanulás sorrendje

Az angol nyelvben mondhatni szerencsére mindegyik igeidő azonos logika mentén áll össze, ezért sokkal könnyebb egyfajta stratégiát felállítani, amely szerint a leghatékonyabban tanulhatod meg őket.

Az különböző igeidőkről a „Milyen angol igeidők léteznek?” című cikkünkben olvasható részletesebb leírás.

Amennyiben az alapoktól kezded, akkor természetesen a legegyszerűbbekkel érdemes kezdeni és így tovább haladni. Azonban ha már magasabb szinten igyekszel elsajátítani új ismeret, akkor is érdemes az adott téma alapjainál kezdeni és úgy haladni.

 

Első lépés

Az angol igeidők abszolút alapjainak tekinthetőek a: Present Simple, a Present Continous, a Past Simple és a Future Simple a will használatával.

Ezen igeidők segítségével már képesek lehetünk útbaigazítást kérni, ételt és italt egy étteremben, vagy akár elmesélni egy egyszerűbb történetet is.

 

Második lépés

Gyakorlott nyelvtanulóként az alapok után előbb utóbb eljön az ideje, hogy jobban elmélyedjünk a folyamatosság, az egyszerűség, az egyszerű befejezettség és a folyamatos befejezettség igeidejében. A  Past Continous, a Present Perfect Continous és a Past Perfect igeidők használatával már összefüggő cselekményeket is vázolhatunk az aktuális helyzetről, vagy épp a kedvenc sorozatunk cselekményét is megpróbálhatjuk elmesélni.

 

Harmadik szint

Az igeidők végső elsajátításban a végén már az apró finomság kifejezésére szolgáló igeidők maradnak: Past Perfect Continous, Future Perfect, Future Continous és Future Perfect Continous, ezek mind olyan igeidők, amik egy C1-es nyelvvizsgán nagyon fontosak, de a való életben azért el lehet boldogulni nélkülük.

 

 

Igeidők gyakorlása

Az igeidők gyakorlására számos módszer adatik akár csak a hétköznapok során is, ezért érdemes megragadnunk minden adandó alkalmat.

 

Hasonlítsuk össze az igeidőket

Az igeidőket mindig értelmezzük párosával. Ha megtanulunk egy újat, szakítsunk időt arra, hogy összevessük az eddigiekkel is, hogy miben is különböznek, hogy fejezhetjük ki álltaluk magunkat.

A nyelvkönyvekben is  keressük azokat a feladatokat, amiket nem egyszerűen csak gyakoroltatnak, hanem önálló feladatmegoldásra és az igeidők közötti választásra késztetnek. Ilyenkor külön szenteljünk figyelmet azokra, amiket könnyű összekeverni, mint például a Past Simple-t és a Present Perfectet.

 

Hangos beszéd

Örök szabály, hogy a nyelveket használat közben lehet megtanulni, ami a tesztfeladatok helyett sokkal inkább az élő beszéddel érhető el. Az igeidők kiválóan alkalmasak arra, hogy hangosan narráljuk az életünk eseményeit vagy az aktuális gondolatainkat, így gyakorolhatjuk a nyelvtant, miközben a kiejtésünk is fejlődik. Ráadásul mindezt érdemes nem csak magunkban, hanem kimondva is gyakorolni. Ennek oka, hogy hallás útján plusz egy csatornán keresztül jut el az agyba az információ, így jobban rögzül és nagyobb eséllyel fog eszünkbe jutni a helyes igeidő.

 

Szituációs gyakorlatok

A hangos beszéd mellett érdemes időt fektetni a szituációs gyakorlatokba is. Lehet szó rendőrségi kihallgatásról egy rejtélyes bűnesettel kapcsolatban, vagy egy-egy tévéműsorról híradóval és talkshow-val, a folyamatos beszéd itt is megfogja tenni hatását, ami az igeidők használatát illeti.

 

Gyakori hibák

Az egyik leggyakoribb probléma, ha következetlenül ugrálunk az igeidők között, vagyis elkezdünk valamit a múltban, de a mondat végére már jelen időben találjuk magunkat. Az is előfordulhat, hogy kimarad a lényeg: eltűnik a létige, vagy túlkombináljuk a mondatot és beiktatunk egy csomó helytelen elemet a to-tól az ing-ig.

Szinten tartás

A legnagyobb veszély nyelvtudásunkra, ha elhisszük, hogy az igeidőket elég egyszer alaposan megtanulni. Sajnos a valóság az, hogy gyakorlás nélkül nyelvtudásunk ezen része homályosodik el a leghamarabb. Éppen ezért ha módunk van rá folyamatosan gyakoroljunk, még ha keveset is, így legalább szinten tarthatjuk nyelvtudásunkat.

 

Összefoglalva:

Az angol idegidők elsajátításhoz mindenekelőtt idő és türelem szükséges. Mindezeken túl a fokozatosságot tartsuk mindig szem előtt és csak azután lépjünk a következő lépcsőfokra, ha az előzőt már magabiztosan begyakoroltuk.

 

Ha bármilyen kérdésed lenne, akkor várunk sok szeretettel budapesti angol nyelviskolánkban!

Egy ingyenes angol szintfelmérőt is kitölthetsz, hogy azonnal képet kapj az angol tudásodról.

GYERE BE HOZZÁNK!

Angoltanár részmunkaidőben

Jó hangulat, profi tanárok, állandó sikerélmény.

Jelentkezz egy kötetlen szintfelmérő beszélgetésre, és ismerd meg módszerünket:

JELENTKEZEM >>

ELÉRHETŐSÉGEINK:

Budai nyelviskola

1024 Budapest, Széll Kálmán tér 8.

Mobil: 0670/420-3282
infobuda@behappynyelviskola.hu

Pesti nyelviskola

V. Kossuth Lajos u. 13. félemelet 1.
A Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre
Tel: 1266-4823
Mobil: 0670/941-2014
info@behappynyelviskola.hu

TOVÁBB >>

Tudd meg, hol tartasz, és mi kell ahhoz, hogy el tudd érni a célod.

KITÖLTÖM >>