BeHappy Pest: Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre    |    BeHappy Buda: Mammuttól 1 percre

be:)HAPPY

Angol igeidők felsőfokú nyelvvizsgához

Az angol felsőfokú nyelvvizsga sokakat elrettent, hiszen a köztudatban ez számít a legnehezebb nyelvvizsga szintnek. Ez részben igaz is lehet, de ha célirányosan készülünk fel erre a szintre is, akkor közel sem jelenthet akkora problémát, mint elsőre gondolnánk. Éppen ezért az alábbi cikkben azzal foglalkozunk melyek azok az angol igeidők felsőfokú nyelvvizsgához, melyekre szükségünk lehet és milyen egyéb készségszinteket kellhet elsajátítanunk.

 

 

Felsőfokú nyelvvizsga nyelvtani szintje

A felső fokú nyelvvizsga az anyanyelvi szintű nyelvhasználatot megcélzó nyelvtanulóknak ajánlott elsősorban, illetve azoknak akik a legszélesebb körben elismert szintű nyelvtudásról szeretnének oklevelet szerezni.

Ahhoz, hogy jól szerepelhessünk egy felsőfokú nyelvvizsgán a legjobb, ha minden egyes igeidőt képesek vagyunk készségszinten használni beszédben és írásban egyaránt. Tulajdonképpen a középszintű nyelvvizsgához képest e téren nem jelent sokkal nagyobb kihívást, azonban a sikeres vizsga sokkal nagyobb szókincset igényel a középszinthez képest. A középszintű nyelvvizsgához szükséges szintről az “Angol igeidők középfokú nyelvvizsgához” című bejegyzésben olvasható bővebb információ.

Ennek oka, hogy a felsőfok ténylegesen az anyanyelvi szinthez közelít, ami már széleskörű kommunikációt követel meg mindenkitől.

 

Felsőfokú angol nyelvvizsga előnye

Egy felsőfokú nyelvvizsga maximális pontszámot jelent a hazai egyetemi felvételiken, de általában ezt követelhetik meg külföldi tanulmányokhoz is. Emellett az sem elhanyagolható, hogy munkahelyeken idehaza és külföldön is széles körben elfogadják.

Elvárt teljesítmény

A felsőfokú nyelvvizsgán tehát az elvárások amiatt nagyobbak, hogy bővebb tájékozottságot és így kifejezésmódot is igényel, mindezt idegen nyelven. Az alábbiakban kicsit részletesebben is szemügyre vesszük, milyen kritériumoknak is kell megfelelnünk egy sikeres felsőfokú nyelvvizsgához.

 

Hallott szöveg értése

Egy felsőfokú nyelvvizsgára készülőnek fontos, hogy ne okozzon gondot akár az élőben hallott, akár a médián keresztül sugárzott, anyanyelvi tempójú beszéd megértése és az ott hallott információk visszaadása.

 

Olvasott szöveg értése

Ezen a szinten emellett fontos, hogy bármilyen szöveget könnyedén el tudjon olvasni a vizsgázó. Ezek lehetnek például leírások, szakmai cikkek, gazdasági elemzések, újságcikkek és irodalmi alkotások egyaránt.

 

Beszédkészség

Beszédkészség terén a legjobb, ha erőfeszítés nélkül, folyékonyan részt tud venni a vizsgázó bármely beszélgetésben. Ehhez jól ismeri a sajátos kifejezéseket, fordulatokat, valamint az árnyaltabb jelentéseket is ismeri, ezzel ügyesen reagálva a többiek hozzászólásaira. Emellett világosan, zökkenőmentesen tud leírást vagy érvelést megfogalmazni egy adott beszédhelyzetnek vagy témának megfelelően, a szükséges stílusban és érthető logikai felépítéssel.

 

Íráskészség

Írásban mindemellett világos, zökkenőmentes, megfelelő stílusú szöveget tud alkotni, melyekben a logikai felépítés segíti az olvasót a megértésben. Szakmai és irodalmi szövegekről összefoglalót, értékelést tud írni, hasonló szintű szakmai szókészlettel.

 

Közvetítés

Felsőfokú nyelvvizsga során fontos még, hogy érthetően tudjon közvetíteni egy angolul és egy magyarul beszélő között mindenféle élethelyzetben. Mindkét nyelvre tudjon szövegeket, leveleket fordítani. A fordítás során a célnyelv szabályai és kultúrája szerint választja meg a nyelvi eszközöket, ki tudja fejezni az eredeti szöveg tartalmát és stílusát is.

 

Összegezve:

A felsőfokú nyelvvizsga során tehát a legfontosabb, hogy kommunikációnk folyékony legyen szóban és írásban is. Nyelvtanilag új szerkezetet már csak néhány speciális esetben kell elsajátítanunk, a fő hangsúly pedig inkább a szókincs fejlesztésén van.

 

Ha bármilyen kérdésed lenne, vagy szeretnél gyorsan és hatékonyan tanulni, akkor várunk sok szeretettel budapesti angol nyelviskolánkban!

Egy ingyenes angol szintfelmérőt is kitölthetsz, hogy azonnal képet kapj az angol tudásodról.

GYERE BE HOZZÁNK!

Angoltanár részmunkaidőben

Jó hangulat, profi tanárok, állandó sikerélmény.

Jelentkezz egy kötetlen szintfelmérő beszélgetésre, és ismerd meg módszerünket:

JELENTKEZEM >>

ELÉRHETŐSÉGEINK:

Budai nyelviskola

1024 Budapest, Széll Kálmán tér 8.

Mobil: 0670/420-3282
infobuda@behappynyelviskola.hu

Pesti nyelviskola

V. Kossuth Lajos u. 13. félemelet 1.
A Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre
Tel: 1266-4823
Mobil: 0670/941-2014
info@behappynyelviskola.hu

TOVÁBB >>

Tudd meg, hol tartasz, és mi kell ahhoz, hogy el tudd érni a célod.

KITÖLTÖM >>