BeHappy Pest: Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre    |    BeHappy Buda: Mammuttól 1 percre

be:)HAPPY

6 fontos kérdés az angol nyelvvizsgáról

Start_With_Why

Elévülés, honosítás, százalékszámítás, komplex vagy nem komplex vizsga – számos ilyen, és ehhez hasonló zavaros fogalom van, amikkel kapcsolatban tele a köztudat tévhitekkel. Összegyűjtöttem nektek a legfontosabbakat, amiket mindenképp fontos tudni a nyelvvizsgákkal kapcsolatban!

 A nyelvvizsgák terén is mérföldkő volt az Európai Uniós csatlakozásunk, mert ez magával hozta a KER-t (Közös Európai Referenciakeret). A keretrendszer legfőbb célja, hogy egységesítse a nyelvvizsgákat, vagyis bármely vizsgatípust is választod, ugyanazoknak a kritériumoknak kell megfelelned, ugyanazokat a készségeket mérik, és ugyanolyan értékű bizonyítványt kapsz kézhez, még ha a feladattípusok mások is. Lássuk mi mindent érdemes még tudnod

Komplex- vagy részvizsga?

Ha vizsgázni szeretnél, először is el kell döntened, hogy komplex vizsgát szeretnél tenni, vagyis egyszerre az összes részen átesel, vagy külön a szóbeli és külön az írásbeli részt teszed le. Egy fontos tény, hogy a kettő között bármennyi idő eltelhet, nem létezik elévülés. Már csak azért sem, mert van, akinek például a tanulmányaihoz csak az írásbeli vagy csak a szóbeli vizsgát kérik. Ha neked jobban megy az írás és olvasás, érdemes csak arra a részre gyakorolni és letenni az írásbeli vizsgát. Sikeres vizsgarész esetén a következő alkalommal akkor már csak a szóbeli részre kell készülnöd – ezt hívják részvizsgának. (Érdemes az adott nyelvvizsgatípus weboldalán tájékozódni az árakról, mert több esetben jobban megéri komplex vizsgát tenni, mert a részvizsga közel ugyanannyiba kerül, mint a komplex.)

Külföldön vagy Magyarországon ismerik el a nyelvvizsgád?

Az aranyszabály az, hogy a legtöbb nemzetközileg elfogadott nyelvvizsgát itthon is elfogadják (esetenként honosítás szükséges!), viszont az államilag elfogadott vizsgákat csak Magyarországon fogadják el. Vigyázat! A nemzetközi egy szépen csengő szó, de mindig nézzetek szét az adott nyelvvizsga honlapján és érdeklődjetek a munkáltatónál, intézménynél, angol tanárotoknál arról, hogy az adott nyelvvizsgát valóban elfogadják-e.

Ugyanolyan típusúnak kell lennie a szóbeli és az írásbeli résznek?

A legnagyobb tévhit a nyelvvizsgával kapcsolatban, hogy ha pl. sikeres Euroexam részvizsgát teszel le írásban, akkor azt csak Euroexam szóbelivel „párosíthatod” később. Ma már bármely típus „párosítható” bármely másikkal, ugyanolyan komplex vizsgabizonyítványnak számít végül, mintha egyszerre tetted volna le. Itt viszont oda kell figyelned a fentebb említett nemzetközi-állami elfogadottságra is!

Hány százaléktól sikeres a nyelvvizsga?

Egy másik gyakori kérdés a nyelvvizsgákkal kapcsolatban a százalékszámítás: hány százaléktól van meg a vizsga illetve hány százalékot kell elérni részenként. 60 %-ot kell elérned a szóbeli vizsgarészen (ez tartalmazza a hallott szövegértés és a beszéd vizsgarészt) és 60 %-ot az írásbeli vizsgarészen (ide tartozik az íráskészség, olvasott szövegértés és a nyelvtan/szókincs feladatok, ha vannak). A KER bevezetése óta viszont vannak küszöbértékek is. Ez azt jelenti, hogy készségenként el kell érned minimum 40 %-ot, ahhoz, hogy az a rész sikeres legyen (a nyelvtan feladatrészre ez nem vonatkozik, mert az nem készség).

Egynyelvű- vagy kétnyelvű vizsga?

 A vizsgák egy másik csoportosítása szerint létezik egynyelvű és kétnyelvű vizsga. Röviden magyarázva egynyelvű vizsga az, ahol kizárólag angolul vannak a feladatok. Kétnyelvű vizsgáról akkor beszélünk, ha van benne olyan vizsgarész, ahol magyar a közvetítő nyelv (pl. fordítás). Ha erősséged a fordítás, akkor érdemes kétnyelvű vizsgatípust választanod, mert jó pontokra tehetsz szert. A legtöbb helyen nincs különbség elfogadottságban, de ennek is érdemes utánanézni.

Lehet használni szótárat? 

Amikor nyelvvizsgatípust választasz, fontos szempont lehet, hogy lehet-e használni szótárat vagy sem. Vedd fontolóra, hogy amelyik vizsgán lehet szótárt használni, általában ott sincs rá túl sok időd, viszont mankót ad és esetenként nagyobb biztonságban érezheted magad. Sőt, egynyelvű szótárak esetén szuper példamondatokat leshetsz el, és esetenként egész levél vagy esszéminták is vannak benne, ami nagy segítség lehet. Rosszhírem van viszont az elektronikus szótár kedvelőinek: bár futnak tesztverziók, jelen pillanatban nincs olyan vizsgatípus, ahol engedélyeznék a használatát.

Végül egy jó tanács: mielőtt kiválasztod a nyelvvizsgatípust, kérd ki angoltanárod, vezetőtanárod tanácsát. Ő fogja tudni, hogy mely készségek az erősségeid és gyengeségeid, ez alapján ki tudjátok választani a legmegfelelőbbet. Soha ne válassz az alapján, hogy melyiket csinálják a barátaid, ismerőseid és ne hagyatkozz a szóbeszédre sem, mert mindenki arra a típusra fogja mondani, hogy „könnyű”, ami neki sikerült. 🙂

 

Mester Adrienn
Oktatásvezető, Buda

GYERE BE HOZZÁNK!

Angoltanár részmunkaidőben

Jó hangulat, profi tanárok, állandó sikerélmény.

Jelentkezz egy kötetlen szintfelmérő beszélgetésre, és ismerd meg módszerünket:

JELENTKEZEM >>

ELÉRHETŐSÉGEINK:

Budai nyelviskola

1024 Budapest, Széll Kálmán tér 8.

Mobil: 0670/420-3282
infobuda@behappynyelviskola.hu

Pesti nyelviskola

V. Kossuth Lajos u. 13. félemelet 1.
A Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre
Tel: 1266-4823
Mobil: 0670/941-2014
info@behappynyelviskola.hu

TOVÁBB >>

ONLINE SZINTFELMÉRŐ

Angol nyelvtanfolyam rugalmas órarenddel

Tudd meg, hol tartasz, és mi kell ahhoz, hogy el tudd érni a célod.

Az angol szintfelmérő célja, hogy megmutassa szókincsbeli, szövegértési és nyelvtani készségeidet.

KITÖLTÖM >>