be:)HAPPY

Amikor nem boldogulunk fordítóiroda nélkül

Közzétéve 2020. július 21. 10:15-kor ebben a kategóriában:

Ha a munkánk során fordítási illetve tolmácsolási feladatokat kell megoldanunk, akkor a többféle megoldás közül választhatunk. A nemzetközi kapcsolatok virágkorát éljük. Előfordulhat, hogy külföldi partnerünk ragaszkodik hozzá, hogy a szerződések az ő anyanyelvén köttessenek meg. Új terméket kezdünk el forgalmazni, amely még nem rendelkezik magyar használati utasítással.

Az anyacég külföldi, és a céges beszámolókat kötelező az anyanyelvén küldeni.
Számos szakmai cikk, amely fontos lehet számunkra szakmai szempontból számunkra nem ismert nyelven íródik. Külföldi partnerünk üzleti megbeszélésre érkezik hozzánk, de nem beszélünk vele közös nyelvet.
Bármelyik a fenti esetek közül tolmács illetve fordító segítségével könnyűszerrel megoldható. Milyen megoldási lehetőségek vannak? Kit érdemes megbíznunk a fordítás feladattal?

Mire elég a Google fordító?

Ha csupán némi rálátást szeretnénk egy írásra, akkor használhatjuk a Google fordítót. Gyors, nem kerül semmibe, de ha pontosabb fordításra van szükségünk, akkor ez nem lesz elegendő. Ha házon belül van a szükséges nyelvtudással rendelkező dolgozó, akkor nyilvánvaló, hogy őt bízzuk meg a feladattal. Ha nem vagyunk biztosak a nyelvtudásában, akkor érdemes lektorral ellenőriztetni a fordítást.

Szakfordítással csakis szakembert bízzunk meg!

Ha cégen belül nincs erre alkalmas ember és a környezetünkben sincsen szakmailag felkészült fordító, akkor érdemes fordítóirodát, szakfordítót keresni remek választás például a BeneDictum.hu. Őket akár személyesen is felkereshetjük Budapesten, Miskolcon és Debrecenben. Itt már biztosak lehetünk benne, hogy szakmailag felkészült és határidőket is tartani tudó fordító fogja végezni a munkát. A jogi szöveget jogász végzettséggel is rendelkező, a bármilyen más szakszöveget is szakfordító fordítja, aki nem a szavakat fordítja le, hanem a szöveg valódi jelentését. Mindenképpen fordítóirodát válasszunk több idegen nyelvre történő fordításkor és akkor is, ha a lefordítandó szöveg többféle szakmai nyelv tudását igényli.

Állandó megbízás esetén kedvezményeket is kaphatunk

Ha folyamatosan szükséges a fordítás, akkor is a fordítóiroda mellett érdemes letenni a voksunkat. A fordítóiroda csapatban dolgozik, ha szükséges párhuzamosan többen is tudnak haladni a feladattal. Különleges feladatokra is képesek szakfordítókat mozgósítani, mert a saját fordítóikon kívül külsősöket is alkalmaznak a megszaporodott feladatok elvégzésére. Speciális programok is a rendelkezésükre állnak és gyakorlottak a határidők betartásában illetve betartatásában. Egy váratlanul felbukkanó betegség sem akadályozza meg a határidők betartását, mert mindig van B tervük és a hűséges ügyfeleknek kedvezmények is járhatnak.

A szabadúszó fordító nem mindig elég

Egy szabadúszó fordítóval könnyebb tartani a kapcsolatot és talán olcsóbb is lehet. Kisebb munkáknál tudja tartani a határidőket. Amikor fordítóirodát választunk, figyeljünk rá, hogy ne egy magának mutatós honlapot készítő szabadúszóra tegyük a voksunkat, mert nem biztos, hogy az elvárt minőséget kapjuk. Előfordulhat, hogy lektorált fordítás helyett csupán nyersfordítás érkezik.

Kérjünk fordítóirodától ajánlatot

Első körben mindenképpen több helyről kérjünk ajánlatot, ez alapján aztán szűkíthetjük a kört. A kiválasztott irodákban akár személyes találkozót is kérhetünk, főleg ha nagyobb munkák és hosszútávú együttműködés van kilátásban. Próbafordítást is kérhetünk. Az irodavezető megismerése is sokat elárul az iroda jellegéről, működéséről. Ellenőrizzük vannak-e referenciái, vagy állandó partnerei, akikkel együtt dolgozik. Egy akár több évtizede működő fordítóiroda akár több száz céggel is együtt dolgozhat, amelyek között bizonyára akad majd számunkra is néhány ismerős. Ha biztosra akarunk menni akár közülük is felhívhatunk egyet-kettőt megtudakolva mennyire elégedettek a fordításokkal.

Jogi fordítás esetén még gondosabban válasszunk

Ha például jogi fordításra van szükségünk, akkor a listáról ügyvédi irodát érdemes kiválasztani és a tapasztalataikról illetve az elégedettségükről érdeklődni. A sokéves múlttal rendelkező iroda nagy eséllyel tudhat majd minket is az elégedett ügyfelei között. Az ajánlatkérésünkre adott válasz is sokatmondó illetve az is árulkodó mennyi idő alatt érkezik meg. Az ajánlat követi-e az igényeinket? Milyen az összkép?
Az első és legfontosabb a szakmai felkészültség, de a határidők betartása a rugalmasság és a projekt ügyvezetők segítőkészsége sem elhanyagolható szempont a kiválasztásnál. Ha az adott fordítóiroda rendelkezik, minőségirányítási rendszerrel az azt jelenti, hogy mindenképpen hosszú távra tervez és fontos számára a megbízhatóság. Ha szakmai szervezeteknek is tagja az jelzi, hogy a szakmai fejlődés is előtérben van.

A gördülékeny kommunikáció félsiker

A körültekintő választás után az első közös munka ad valódi visszajelzést arról jó helyre tettük-e el voksunkat. Egy fordítóiroda a legnagyobb igyekezete mellett is csak úgy teljesíthet magas színvonalon, ha gördülékeny a kommunikáció az ügyfelekkel. Közös cél a tökéletes végeredmény. Az ügyfél is fontos szerepet játszik például azzal, ha reális határidőket szab meg a munka elvégzéséhez. Ezt a téma is jelentősen befolyásolja. Egy különleges szakmai szöveg fordítása mindenképpen több időt vesz igénybe, mint egy emailé vagy egy meghívóé.
Esetenként az is előfordulhat, hogy a forrásszöveg minősége alacsony. Ilyenkor a fordítóra hárul a felelősség, hogy megfejtse, mit üzen a szöveg. Segédanyag és konzultációs lehetőség biztosításával növelhetjük a fordítás pontosságát. A segédanyag már akkor is segítség, ha a kulcsszavak szerepelnek benne. A konzultáció pedig a kijelölt munkatárssal jól jöhet, ha például egy rövidítést kell megfejteni.
Az elkészült anyag elolvasása után hasznos visszajelezni a fordítóirodának. Minden olyan szóösszetétel, kifejezés vagy terminus amit másképp használ a megrendelő mint ahogyan a fordításban szerepel mankót ad a következő hasonló jellegű feladatnál.

Pontosan határozzuk meg a tolmácsolási feladatot

Amikor tolmácsot keresünk az egyik legfontosabb feladat megrendelőként, hogy a lehető legpontosabban határozzuk meg a feladatot. A tolmácsok kijelölésénél és felkészítésénél elengedhetetlen annak a tudása, hogy szinkron-, konszekutív- vagy kísérőtolmácsolás, vagy akár mindezek együtt az igény. Fontos a segédanyag biztosítása, hiszen a helyszínen már nincs idő utánanézni a speciális kulcsszavaknak.
Az előadók számára is fontos jelezni, hogy a mondandójukat tolmácsolni fogják, és lehetőleg ne hadarjanak, és mindenképpen adják le az előadásuk anyagát a rendezvény előtt néhány nappal. Kínos, ha a tolmács nem az alkalomhoz illő öltözékben jelenik meg, ezért mindenképpen érdemes meghatározni a dresscode-ot. Erről is kér tájékoztatást a fordítóiroda.

Országok, ahol angol a hivatalos nyelv

Közzétéve 2020. július 14. 14:26-kor ebben a kategóriában:

Az angol nyelv kétségtelenül a Föld egyik leggyakrabban használt nyelveinek egyike, amihez hozzájárul Anglia változatos történelme és maga a gyorsan és egyszerűen tanulható nyelvtana is. Nem meglepő, hogy számos ország ahol az angol a hivatalos nyelv, a világ vezető hatalmai közé tartozik, de természetesen több kisebb ország hivatalos nyelve is az angol. Mivel ilyen széles körben elterjedt néhány szót mindenképp érdemes foglalkoznunk az angol nyelv történelmével és elterjedésével.

Az angol nyelv ma

Az angol nyelvet, ha szeretnénk elhelyezni egy képzeletbeli dobogón, akkor az ezüstérmes pódiumra helyezhetjük el, holtversenyben többek között a spanyol, arab és a hindi nyelvvel. Első helyre a kínai mandarint helyezhetjük, de az angol még így is tisztes helyen szerepel, főképp, ha nem csak az anyanyelvi szinten beszélők számát vizsgáljuk.

Anyanyelvi szinten több mint 440 millió fővel számolhatunk, míg ugyanez a szám második nyelvként beszélt angol esetében elérheti az 1 milliárd főt is. A teljesség igénye nélkül az alábbi országok esetében anyanyelvként találkozhatunk az angol nyelvvel:

 • Egyesült Királyság

 • Ausztrália

 • Amerikai Egyesült Államok

 • Kanada

 • Dél-Afrikai Köztársaság

 • Jamaica

 • Új-Zéland

Mindezeken felül azonban akár a Karib tengeren is találkozhatunk különböző vegyes dialektusokkal mint a pidzsin-angol, ami egy afrikanizált-egyszerűsített angolnak tűnhet, ha halljuk.

Angol nyelv változatok

Jelenleg három nagy dialektusra oszthatjuk magát az angol nyelvet, ez a három változat a következő:

 • brit angol

 • amerikai angol

 • ausztrál angol

A dialektusok között számos apró különbséget találhatunk, de nyelvtanukban mégis szinte ugyanazok, a differencia inkább a használt szókincsből és a kiejtésből adódik. Az amerikai angol esetében például gyakran hallhatjuk, hogy „elharapják” a szavak végét, de természetesen kellő gyakorlással és odafigyeléssel bármely dialektus könnyedén megérthető. Ebben nagy segítséget jelenthetnek a hagyományos és az online angol nyelvtanfolyamok is, hiszen rengeteg hallás utáni értéses feladattal találkozhatunk a képzéseken.

Angol nyelv története

Az angol nyelv történetének kezdete i.u. 450-re tehető, miután a rómaiak elhagyják a brit szigeteket, és különféle germán törzsek (főleg az anglik, a szászok és a jütök) vándoroltak az angol szigetvilágra. A rómaiak bár számos építményt hátrahagytak, de latin nyelvük nem ragadt meg a szigeten, hiszen az angolszász szókincs sokkal hétköznapibb, és ezáltal használhatóbb volt. Az olyan szavak, mint a house – ház; woman – nő például ezekből az időkből származnak.

Mindezek után a kereszténység térhódítása, de a viking portyák is hatást gyakoroltak a nyelvre, aminek hála például a die – meghalni ige is bekerült szókincsükbe. Az angol nyelv fejlődése szempontjából az úgynevezett normann hódítást érdemes még megemlíteni, amikor is több, mint 10.000 franci szót „kényszerítettek be” az angolba. Ilyen francia eredetű szó például a clerk, a a beef, vagy a pork is.

Ezen felül Shakespeare, mint nyelv újító is színesítette a nyelvet 2.000 kifejezéssel, például puppy- kiskutya; biscuit – keksz; eyeball – szemgolyó.

A mai elterjedtséghez azonban nem a fejlődés tett hozzá igazán, hanem a gyarmatosításként is ismert időszak, amikor is közel 400 millió ember ismerhette meg az angol nyelvet, a Brit terjeszkedésnek hála. Tulajdonképpen ezzel indult el a ma ismert dialektusok kialakulása is, aminek végeredményeként a világ minden táján ismerik már az angol nyelvet.

Összegezve:

Az angol nyelv népszerűsége tehát köszönhető egyrészt nyelvtani egyszerűségének, széles szókincsének, valamint történelmének is, aminek köszönhetően a világon mindenhová eljutott és így az egyik leghivatalosabb nyelvnek is tekinthető, ha idegen nyelven szeretnénk kommunikálni.

Hogyan értsd meg külföldi kollégáidat?

Közzétéve 2020. július 10. 11:27-kor ebben a kategóriában: ,

A globalizációnak hála, ma már kis hazánkban is könnyedén előfordulhat, hogy külföldi kollégákkal kell kommunikálnunk, akár szóban, akár írásban. Ez olyanok számára nem jelenthet gondot, akik folyamatosan frissen tartották idegen nyelvi tudásukat, ám ha valaki elhanyagolta azt, vagy nem is sajátított el egyetlen idegen nyelvet sem, annak akár komoly gondot is okozhatnak az ilyen helyzetek. Ezt elkerülendő, mi most az ilyen helyzetekre gyűjtöttük össze, hogyan értsük meg külföldi kollégáinkat és hogyan lehetünk képesek valódi interakciót lefolytatni velük a mindennapokban.

Kezdjünk el idegen nyelvet tanulni!

Triviális tanácsnak tűnhet, de ha semmilyen idegen nyelvi tudással sem rendelkezünk, akkor nem marad más megoldás, minthogy mihamarább elkezdjük elsajátítani az adott, számunkra szükséges idegen nyelvet. Szerencsére ma már online is lehetőségünk nyelveket tanulni, de a hagyományos módszer sem elvetendő, a legjobb ha ki-ki a maga vérmérséklete és habitusa által választ tanfolyamot. Miután már rávettük magunkat a tanulásra, megtapasztalhatjuk, hogy az alapszinttel is minimális szinten kommunikálni tudunk majd idegen nyelvű kollégáinkkal. Természetesen a korai szakaszban rá leszünk kényszerítve az egyszerűbb formulákra, de minél többet gyakorlunk, annál gördülékenyebb lesz a kommunikációnk.

Élénkítsük fel meglévő tudásunkat!

Amennyiben már rendelkezünk valamilyen szintű nyelvtudással, akkor mindenképp javasolt annak felelevenítése. Erre szerencsére számos megoldás létezik. Már önmagában az is sokat segíthet, ha külföldi adásokat, videókat kezdünk el nézni, de a könyvolvasás is hasonlóképpen jótékony lehet. Az alábbi néhány módot mindenképp érdemes kipróbálni:

 • feliratos film, videó nézése

 • idegen nyelvű könyv olvasása

 • idegen nyelvű blogok olvasása

 • angol nyelvtanfolyam online, vagy hagyományos keretek között

 • beszélgetőpartner keresése gyakorláshoz

A már korábban megszerzett tudást, ha nem ápoljuk könnyen válhat úgynevezett passzív tudássá, de a fenti néhány módszerrel könnyedén varázsolhatunk belőle aktív tudást. Aktív tudás birtokában pedig máris könnyebbé válik a kollégákkal való kommunikáció is.

Mindig magunkhoz mérten kommunikáljunk!

A sikeres munkahelyi kommunikáció ismérve, hogy nem bonyolódunk bele olyan nyelvtani formulákba és nem használunk olyan kifejezéseket, melyek alkalmazása számunkra még nem, vagy kevésbé ismert.

Ezért, hogy magunkat is kíméljük a kínos szituációktól és kollégáink felé is tiszt üzenetet közvetíthessünk, mindig a jól bevált, alap formulákat használjunk, mindenféle sallang mentesen.

Igyekezzünk magabiztosan kommunikálni!

Sokat nyom a latba, ha kommunikációnk világos és előadásmódunk is magabiztos. Amennyiben csak jól ismert és elsajátított nyelvtani szerkezeteket használunk, akkor kommunikációnk is magabiztosabbá válik, ellenben ha belebonyolódunk és csűrjük-csavarjuk mondanivalónkat, akkor könnyen bizonytalanná válhat beszédünk, ami a sugallni kívánt magabiztosságot is rontja.

Pozíciótól függetlenül is érdemes tanulni!

A nyelvtanulás minden szinten hasznos tudást jelenthet. A vezetőkön kívül, akár egy adminisztrátor, vagy egy raktári dolgozó is ugyanúgy profitálhat abból, ha szélesti tudását. Ráadásul az ilyen fajta törekvéseket a munkaadók is pozitívan értékelik, ha váratlanul idegen nyelvű kommunikációra kerülne sor.

Összegezve:

A külföldi kollégák megértése tehát nem lehetetlen feladat, de némi energiát, elszántságot, kitartást és persze odafigyelést mindenképp igényel. Azonban ha valaki félne ilyen-olyan okokból neki veselkedni az idegen nyelv tanulásnak, de szégyelli a tudás hiányát is, azt ara bíztatjuk, hogy mindenképp győzzék le félelmeiket és vessék bele magukat a tanulás rejtelmeibe.

Tanulj angolul blogokkal

Közzétéve 2020. június 23. 13:57-kor ebben a kategóriában: ,

Az angol nyelvtanulás nem egyszerű feladat, de szerencsére ma már számos új, innovatív tanulási megoldás és persze tananyagforrás is rendelkezésünkre áll. A tanulást angol blogokkal például egészen megkönnyíthetjük, ráadásul a kínálat is egészen széles. Megtalálhatunk ugyanis kifejezetten angol, de kétnyelvű magyar-angol blogokat is, amik hozzájárulhatnak nyelvismeretünk fejlesztéséhez. Az alábbiakban ezzel a témával foglalkozunk részletesebben.

Idegen nyelvű angol blogok

A kifejezetten és csak idegen nyelven íródott angol blogok rendkívül gyorsan fejleszthetik szókincsünket, értő olvasásunkat és nyelvtanunkat is, de ehhez persze sok idő és kitartás is szükséges, hiszen ha valamit nem értünk meg elsőre annak érdemes utánajárni nyelvtankönyvekben, szótárakban. Az angol nyelvtanfolyamok online felültekre költözése e téren még nagyobb segítségünkre lehet, hiszen még könnyebbé tehetik a nyelvi sajátosságok tanulását.

Az alábbi blogok tanulmányozása, olvasgatása mindenképp hasznos időtöltés lehet bárki számára:

ESL Hip Hop

EZ a blog a hip hop zenét és a hozzá társuló laza stílust kedvelők számára lehet ajánlott. A hip hop művészek ugyanis kifejezetten jó nyelvismerettel rendelkeznek, amit a blogbejegyzésekben jól lehet hasznosítani, mivel rengeteg nyelvtani szerkezet ismerhető meg a különböző dalokból. A legtöbb poszt szókincslistákat, videókat és képeket is tartalmaz.

Espresso English

Ezen az angol blogon a bejegyzések könnyen érthetőek, sok képet tartalmaznak és a kulcsszavak ki vannak emelve. Rengeteg féle téma közül válogathatunk, így biztos találunk olyat, ami megfelel érdeklődési körünknek. Az Espresso English legfőképpen kezdőknek és középhaladóknak lehet ajánlott

Real Life for English

A Real Life for English egy átfogó weboldal, mely kezdők, középhaladók és magasabb szintű nyelvtudással rendelkezők számára is hasznos és szórakoztató tartalommal tud szolgálni. Minden poszt kisebb részekből tevődik össze, a mondatok többnyire rövidek és lényegre törőek. Különböző kategóriák közül is válogathatsz, például: hatékony tanulási tippek, nyelvtan, szleng.

Fluent in 3 months

A Fluent in 3 months blog az egyik legnagyobb nyelvtanulós blog, amely nagyon inspiráló, díjnyertes, rengeteg nyelvvel és anyaggal.

Italki

Az Italki blog az egyik legfontosabb és ezzel egyetemben sokszor a legproblémásabb nyelvtanulási területre, a beszédre összpontosít. Ehhez számos hanganyagot és persze szöveget is találhatunk a honlapjukon és gyakorlatilag sohasem fogyhatunk ki az új tananyagokból.

Breaking News English

Ezt az oldalt már haladóbb tanulóknak érdemes látogatniuk. Bele lehet mélyedni egy-egy érdekes hírbe, de az is nagyon hasznos tud lenni, ha mindössze egyszerű hírfogyasztóként egymás után olvassuk a híreket és közben megpróbáljuk megérteni a lényeget.

Britishcouncil

A Britishcouncil egy kihagyhatatlan forrás, profi anyagokkal a teljesen kezdőtől az abszolút felsőfokig. Tanulási segédletek, feladatlapok, videók, tesztek egyaránt megtalálhatók rajta, így mindenképp érdemes böngészgetni a tananyagokat.

Kétnyelvű angol blogok

Amennyiben még csak ismerkedünk az angol nyelvvel és bizonytalanul mozgunk az idegennyelvek labirintusában, akkor mindenképp érdemes a két nyelvű blogok felkeresése. Ezeken az oldalakon nagyszerűen levezetik magyarul is az angol nyelvi elemeket és szókapcsolatokat. Miután ezek segítségével már sikerült egy stabil szintet elsajátítanunk, akkor nyugodt szívvel kezdhetjük el tanulmányozni a kizárólag angol nyelvű blogokat is.

Összegezve:

Az angol blogok tehát hathatós segítséget nyújthatnak a szigetország nyelvezetének elsajátításban. Ehhez ráadásul nem kell profinak, sőt még középhaladónak sem lennünk, hiszen már az egészen kezdők is boldogulhatnak a blogok értelmezésével, ha rendelkeznek kellő kitartással és szorgalommal.

Az online tanulás előnyei

Közzétéve 2020. június 9. 12:46-kor ebben a kategóriában:

Az online tanulás előnyei az utóbbi időben kiemelt szerepet kaptak az oktatásban, aminek mind a diákok, mind a tanárok igyekeznek megfelelni. Azok akik korábban elképzelni sem tudták az online oktatás megvalósulását, azok talán az előnyeivel sincsenek tisztában, amik azonban mára egyre világosabbak mindenki számára.

Online tanulás rugalmas tanévkezdéssel

Az online tanulásnak hála gyakorlatilag bárki-bármikor elkezdhet egy-egy tanfolyamot. Így nem kell arra várni, hogy az adott kurzus akár hónapok múlva induljon, hanem akár egy már futó tanévbe is csatlakozhatunk. Példaképp az angol nyelvtanulás online változataiban, akár már azonnal el is kezdhetjük online tanulmányainkat.

Online tanulás olcsóbban

A hagyományos tanulási módszerekkel összehasonlítva, az online tanulással akár pénzt spórolhatunk, még abban az esetben is, hogyha fizetős kurzuson szeretnénk részt venni. Ennek oka, hogy a hagyományos képzések esetében, az oktatók díján és a tantermi bérleti díjakon túl egyéb költségeket is bele kell kalkulálnia az oktató cégeknek. Ezzel szemben online oktatás esetében csak a tanárok óradíja és az online rendszer működtetésére kell számolni, így kisebb összkiadásokra is kell számítani.

Tanulói szemmel pedig nem utolsó szempont, hogy az utazásra és az esetleges órák közötti étkezésre sem kell plusz anyagi forrásokkal rendelkezni, hiszen otthonról is könnyedén elsajátíthatjuk a tananyagot.

Online tanulás kényelmesen

Az online tanulás tagadhatatlanul egyik legnagyobb előnye, hogy ki sem kell mozdulnunk otthonról, mégis új tudásanyagra tehetünk szert. Persze ehhez többnyire szükséges a megfelelő technikai háttér megléte, vagyis egy tablet, laptop és az internet elérhetőség.

Online tanulás folyamatos ismétléssel

Mindenképp előnyös lehet az online tanulással kapcsolatban, hogy a már korábban elsajátított anyagok a legtöbb esetben könnyen visszakövethetők és akár újra is ismételhetők, ha úgy érezzük gyakorlásra lenne szükségünk.

Online tanulás folyamatos kapcsolattartással

Online tanulás esetén, ha valamelyik tananyagrésszel problémánk akadna, akkor a legtöbb online tanulási platform lehetőséget biztosít, hogy kérdezhessünk az oktatóktól vagy kapcsolatba léphessünk a többi tanulóval is. Ez mondanunk sem kell nagyban megkönnyítheti a tanulási folyamatokat.

Online tanulás naprakész tananyagból

Míg egy hagyományos képzés átdolgozása vagy egy új szak elindítása több évig is tarthat, addig az online kurzusok készítői rendkívül gyorsan tudnak reagálni a szakmai, technológiai vagy éppen tudományos változásokra.

Online tanulás karrierépítésre

Amennyiben a karrierépítés mellett folyamatosan tanulunk, az mindig jó benyomást kelt a különböző cégek HR-es munkatársaiban. Egy online tanfolyam elvégzése ráadásul arról is meggyőzheti a leendő munkaadót, hogy nyitottak vagyunk az új technológiákra, nem ragaszkodunk a hagyományos megoldásokhoz, legyen szó tanulásról, vagy a munkahelyi feladatok megoldásáról.

Összegezve:

Az online tanulás tehát jó néhány olyan előnnyel rendelkezik, melyet a hagyományos oktatásban nem tapasztalhatunk meg. Emiatt az online tanulás a jövőben is komoly szerepet kaphat, mind a közoktatásban, mind a tanfolyamok terén is.