BeHappy Pest: Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre    |    BeHappy Buda: Mammuttól 1 percre

be:)HAPPY

Frappáns angol idézetek – élvezd a nyelvtanulást!

Közzétéve 2020. szeptember 23. 13:48-kor ebben a kategóriában:

Az angol nyelvtanulás elengedhetetlen a mai világban. Bárhová megyünk, szinte ez az egyetlen nyelv, amit bárhol megértenek. Egy alap szintű tudásra mindenkinek szüksége van ahhoz, hogy a gyorsuló életben és az internet világában ki tudjon teljesülni. Ahhoz, hogy megjöjjön az online angol tanuláshoz a kedvünk, szükség van egy pár frappáns ötletre, akár a nyelvoktatók részéről is.

Ebben a cikkből kiderül, hogyan élvezheted az online angol nyelvtanulást!

Hogyan élvezhető az online tanulás angolul?

Ez nagyon személyfüggő, hiszen vannak, akik inkább szókártyákból tanulnak, de akad olyan személy is, aki inkább teszteket töltöget ki napi szinten. Az okostelefonok világában azonban még több lehetőségünk adódik, akár út közben is egy kis online tanulásra angolul. Könnyen élvezhetővé válik azonban egy pár frappáns angol idézettel, amik bár csak mondatok, egyszerűen megjegyezhetőek és biztosan a fejünkben maradnak szavak és kifejezések ezen a nyelven.

Itt van három frappáns angol idézet, amiből kiindulhattok.

Everybody lies, but it doesn’t matter since nobody listens. – Mindenki hazudik, de ez úgyse számít, mivel senki sem figyel.” (Lieberman törvénye)

My wife is the sweetest, most tolerant, most beautiful woman in the world. This is a paid political announcement. – A feleségem a legdrágább, legtürelmesebb, legszebb nő a világon. Fizetett politikai hirdetést hallottak.” (Henny Youngman)

Why should I be afraid of the next day? I am not sure I will see it. – Miért rettegnék a holnaptól? Nem is biztos, hogy megélem.” (G. B.)

Kvízek és tesztek

Az online tanulás angolul úgy is élvezetes lehet, ha kvízeket és teszteket töltögetünk ki. Ezek épülhetnek egy-egy témakör köré, de akár nehézségi szinteket lépegetve is előrébb juthatunk. A fontos, hogy olyan segítséget keressünk magunknak, amik közel állnak hozzánk és élvezni tudjuk a kitöltését.

Segíthet az online tanulás angolul hosszútávon?

Természetesen! Minél többet töltünk online tanulással, annál jobb. Manapság már számos lehetőség van, hiszen az internet világában minden elérhetővé válik. A fent említett módszerek bármelyike segíthet, hogy egy alap- vagy akár egy középfokú tudásra szert tegyünk. Mindezek mellett érdemes filmeket és sorozatokat nézni és hallgatni angol nyelven, hogy a hallás utáni szövegértésünk is javuljon.

Ne feledkezzünk meg azonban arról se, hogy több online nyelviskola is működik az interneten, akik segítséget nyújthatnak egy-egy szinte eléréséhez. Ma már virtuálisan is lehetőségünk van angol nyelvi órán részt venni, de természetesen személyesen is csatlakozhatunk egy csoporthoz.

Összegezve:

Az online tanulás angolul tehát könnyen feldobható pár aprósággal. Ha humorosra vesszük a nyelvre szánt időt, akkor kereshetünk frappáns idézeteket, kvízeket vagy teszteket is online, amiket kitöltve eljuthatunk egyik szintről a másikra. Hosszútávon sokat segíthetnek ezek a percek vagy órák, hiszen teljesen ingyen juthatunk olyan tudás birtokába, amiért más esetben több százezer forintot is kénytelenek lennénk kiadni. Persze szükség lehet nyelviskolai segítségre, akik feladatokkal látnak el, ellenőrzik, hogy mennyi fejlődtünk és iránymutatást adhatnak a későbbiekben.

Utazz angol blogokkal!

Közzétéve 2020. szeptember 15. 11:09-kor ebben a kategóriában:

Utazás során a leghasznosabb nyelvtudás szinte minden esetben az angol. A világ legtöbb részén megértik és kommunikálnak is angolul. Vannak régiók, ahol jobb tudással rendelkeznek, vannak viszont olyanok, ahol nehezebb dolgunk lehet. Az viszont biztos, hogy az alap szavakat és kifejezéseket mindenhol megértik.

Ebből a cikkből kiderül, hogy mire jó az online angol nyelvtanulás!

Online angol nyelvű blogok

Az interneten több száz, vagy akár ezer olyan weboldalt is találhatunk, ahol angolul tanulhatunk. Ezek épülhetnek témakörökre, filmekre, sorozatokra, fejezetekre, de akár nehézségi szintekre is. Legtöbb esetben teszteket, kvízeket is mellékelnek a leckékhez, így leellenőrizhetjük a tudásunkat. Ha még élvezetesebbé szeretnénk tenni a tanulást, akkor olyan blogokat keresünk, ahol általunk érdekesnek vélt dolgokat helyeznek előtérbe. Ilyenek lehetnek mondjuk a sporthoz kapcsolódó vagy éppen a főzős tartalmak is.

Ne feledkezzünk meg a hatalmas utazási kedvről sem. Manapság rengetegen írnak és blogolnak angol nyelven a világkörüli útjaikról. Ezek segítségével olyan helyszíneket fedezhetünk fel, amiket magunktól nem biztos, hogy megtalálunk, ha épp az adott régióban szeretnénk körbenézni. Segítséget nyújthatnak, ötletet adhatnak és a tapasztalataikkal fűszerezve egy igazán komplex blogot alakíthatnak ki.

Tanulj online angolul!

Az online angol nyelvtanulás már évek óta elterjedt a nagyvilágban. Manapság már találhatunk akár idehaza is anyanyelvű oktatót vagy külföldi élettapasztalattal rendelkező tanárt, aki nyelviskolában tanít.

Az online angol nyelvtanulás pénztárcabarát is, hiszen nem kell elutazni minden második nap a nyelviskolába. Minden megoldható az internet segítségével, amely a pénzen kívül időt és energiát spóról nekünk. Egyre több nyelviskola alkalmaz online angol oktatást, így akár ezeket is igénybe vehetjük. Videóhívás keretein belül fejlődhetünk és szerezhetünk releváns angol nyelvtudást.

Mit nyújthatnak az angol blogok?

Főként segítséget és útmutatást. Egy-egy témakörben sokkal részletesebb tudásra tehetünk szert, mintha csak egy könyvből szereznénk ismereteket. A többsége kitér mind a nyelvtanra, mind a lexikális tudásra, mind pedig a hallott szöveg értésére. Ha ennél is tovább szeretnénk menni, akkor pedig a videóanyagok segítségével akár a beszédünkön is javíthatunk.

A profi angol nyelvtanárok rettentően keresettek szinte az egész világon. A magyaroknál még mindig elég rossz a helyzet a nyelvismeretet tekintve, de egyre többen szeretnének fejlődni ezen a téren.

Összegezve:

Az online angol nyelvtanulás tehát nem az ördögtől való. Manapság egyre többen veszik segítségül az angol blogokat, amelyekből hasznos tudásra tehetnek szert. Az angol utazós blogból tanácsokat és mindennapi kifejezéseket tanulhatunk meg. Mindemellett ne feledkezzünk meg a nyelviskolákról sem, amelyek többsége manapság már videóhívás keretein belül segítik a fejlődést.

Milyen szintű most a nyelvtudásod?

Közzétéve 2020. augusztus 28. 10:46-kor ebben a kategóriában:

Az Európi Tanács még 2001-ben nyilvánította szeptember 26-át a Nyelvek Európai Napjának. Ezzel szerették volna hangsúlyozni a nyelvtanulás fontosságát az országokban. Pár éve készült is egy statisztika, hogy az EU-n belül mely országokban hány idegen nyelvet beszélnek az emberek. Ebben szinte az utolsó vagyunk, hiszen Magyarország hátulról a harmadik helyet foglalja el. Nálunk csak az Egyesült Királyságban és Romániában beszélnek kevesebben idegen nyelvet. Míg a briteknél ez nem meglepő, hiszen az angollal bárhol elboldogulnak, addig a szomszédos országban ez már szomorúbb adat.

Magyarországon a 25-64 éves korosztály körében alig 29 százalék beszél egy idegen nyelvet, 11 százalékuk kettőn is megérteti magát és alig 2,7 százalék ismer három vagy annál többet. Éppen ezért továbbra is fontos lenne, hogy időt és energiát fektessünk a nyelvtanulásba.

Ebből a cikkből kiderül, hogy milyen szintű most a nyelvtudásod.

Nyelvismereti szintek

A Közös Európai Referenciakeret határozza meg, hogy egyes szinteken milyen képességgel kell rendelkeznie a nyelvtanulónak.

A1 – Minimumszint

A minimum nyelvszinten meg kell tudni érteni és használni kell a mindennapokban szükséges alapkifejezéseket. A használója be tudja magát mutatni másoknak, el tudja mondani, hogy hol lakik és kiket ismer. Lassan és érhetően beszélő társsal pedig képes alapszinten kommunikálni.

A2 – Alapszint

Itt már képesnek kell lenni egyszerűbb mondatokat és kifejezéseket használni, amelyeket a hétköznapi élet során alkalmaz. Tudni kell vásárolni, lakóhelyről, munkáról vagy éppen a családról mesélni.

B1 – Küszöbszint

A küszöbszinten a nyelvhasználó képes egyszerű és összefüggő szöveget alkotni és megértetni magát egy-egy általánosabb témakörben. Képes beszélgetést folytatni múltbeli eseményekről, álmokról és tervekről, illetve meg tudja indokolni döntéseit, véleményt tud formálni. Ez az alapfokú nyelvvizsga szintje.

B2 – Középszint

Középszinten meg kell tudni érteni nehezebb és összetettebb szövegeket, azokat össze tudja foglalni és véleményt tud róla nyilvánítani. Képes saját szakterületéről mélyebb beszélgetést folytatni. Nagyobb akadályok nélkül kommunikál és sokféle témakörben megérteti magát, előnyöket és hátrányokat is meg tud nevezni. Ez a középfokú nyelvismeret szintje.

C1 – Haladó

A haladó szinten már megérti a hosszú és összetett szövegeket akár egy beszélgetés során vagy a tévében. Felismeri a mögöttes jelentéstartalmakat, folyékonyan és spontán módon kommunikál. Az adott nyelvet hatékonyan és rugalmasan használja, nem okoz neki gondot szinte semmilyen témakörben való elmélyedés sem. Ez a felsőfokú nyelvvizsga szintje.

Angol szintfelmérő online

Ahhoz, hogy megtudd, hogy melyik csoportba tartozol, tölts ki egy online angol szintfelmérőt nálunk! Ennek segítségével megállapítható, hogy milyen szinten van most a nyelvtudásod, mennyi szükséges még a kitűzött cél eléréséhez.

Összegezve:

A nyelvismeret tehát nem csak külföldön fontos. A legtöbb munkahelyen elvárják az angol vagy német nyelv ismeretét. Ha még nem biztos a tudás, akkor érdemes beiratkozni egy tanfolyamra, ahol könnyedén szintre lehet hozni magunkat. Ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy hol tartunk, érdemes kitölteni egy szintfelmérő tesztet, amelynek segítségével kiderül, hogy mennyire vagyunk még attól a bizonyos nyelvvizsgától.

Szólalj meg bátran angolul!

Közzétéve 2020. augusztus 13. 10:42-kor ebben a kategóriában:

A mai világban elengedhetetlen az angol nyelvismeret. A tárgyalóképes tudáshoz hozzátartozik a meggyőző és világos kommunikáció, amelyet ismerősökkel, barátokkal, családtagokkal, vevőkkel, üzleti partnerekkel, de akár munkahelyen is használni kell tudni. Fontos, hogy a beszélgetés gördülékenyen menjen, ne kelljen a szavakat keresgélni. Felkészültebbnek tűnünk egy-egy témakörben, ha előtte utánanézünk az ide tartozó kifejezéseknek, így könnyebben meg tudjuk magunkat érteni egy szituációban.

Ebből a cikkből kiderül, hogyan tudnád bátrabban használni az angol nyelvet.

Nyelvismeret Magyarországon

Bár azt gondolnánk, hogy csak az idősebb korosztály számára okoz problémát az angol nyelven való megszólalás, ez közel sem így van. A fiatalok körében valóban többen képesek idegen nyelven kommunikálni, ám a 15-34 éves korosztálynak mindössze a negyede beszéli jól az angol nyelvet. Ez az arány a legtöbbi európai országban sokkal magasabb. Még rosszabb adattal találkozhatunk a 35-54 évesek körében, ahol alapszint feletti angol tudása csak az emberek 11 százalékának van. Ez az arány az 55 év felettiek körében mindössze 3 százalék.

Online angol tanfolyam

Legkönnyebben akkor tudunk javítani a nyelvismeretünkön, ha anyanyelvi környezetben használjuk. Ez persze nem mindenkinek áll rendelkezésére. Segítséget nyújthatnak az online angol tanfolyamok, ahol időt és energiát spórolhatunk meg. Mivel az idő pénz, így a legjobb befektetés, ha online tanfolyam mellett tesszük le a voksunkat. Munka vagy éppen iskola mellett nem könnyű hetente több alkalommal beülni pár órára és koncentrálni az adott nyelvre. Éppen az ilyen tanulóknak találták ki az online lehetőséget, ahol a tananyag a nap 24 órájában elérhető. Mindössze egy okostelefonra vagy egy jól működő laptopra van szükség, hogy belevethessük magunkat az angol nyelv rejtelmeibe. Ez a fajta tanulás elősegíti, hogy ne kelljen lemondani a nyelvekről, miközben időt spórolunk meg. Tudsz előre tervezni és még akkor is tudunk készülni, ha csak elvétve van egy fél óránk napközben.

Saját tempóban sokkal kényelmesebben tudunk haladni a célunkig. Nem lesz gond az időbeosztás és az utazás sem. A legtöbb online angol nyelvtanfolyam az írásbelire és a szóbeli vizsgára is felkészít. Ezáltal tapasztalatra tehetünk szert, ami segíti a mindennapjainkat és munkában való kiteljesülést. Az internetes tanulás során beszédközpontú gyakorlásra is hangsúlyt fektetnek, ahol kiscsoportos órákon szerezhetünk stabil angol nyelvtudást.

Az online angol nyelvtanfolyam előnyei

Amellett, hogy időt és pénzt spórolunk meg, kötetlen időbeosztásban tanulhatjuk a nyelvet. Mi írjuk az órarendedet, ezáltal nem kell másokhoz alkalmazkodnunk. Az egyéni haladás során folyamatos visszajelzést kapunk a tanárunktól, akivel akár négyszemközt is gyakorolhatunk. Kipróbálhatjuk magunkat életszerű kommunikációs szituációk során, amely segítségével könnyebben szerezhetünk biztosabb angol nyelvtudást. Bátrabban fogunk megszólalni angolul, ennek hatására pedig sikerélményekkel is gazdagodhatunk.

Összegezve:

Az angol nyelv tehát még mindig a legfontosabbak közé tartozik. Magyarországon a mai napig több helyen gondot okoz a dolgozók hiányos tudása. Az online angol nyelvtanfolyamok pont ehhez nyújtanak segítséget. Ennek segítségével akár otthonról is tanulhatunk, így a főállásban dolgozók számára sem okozhat problémát a felkészülés. Fontos lenne továbbá, hogy magabiztosan és bátran kommunikáljunk angol nyelven, hiszen csak így tudunk érvényesülni a mindennapokban.

Amikor nem boldogulunk fordítóiroda nélkül

Közzétéve 2020. július 21. 10:15-kor ebben a kategóriában:

Ha a munkánk során fordítási illetve tolmácsolási feladatokat kell megoldanunk, akkor a többféle megoldás közül választhatunk. A nemzetközi kapcsolatok virágkorát éljük. Előfordulhat, hogy külföldi partnerünk ragaszkodik hozzá, hogy a szerződések az ő anyanyelvén köttessenek meg. Új terméket kezdünk el forgalmazni, amely még nem rendelkezik magyar használati utasítással.

Az anyacég külföldi, és a céges beszámolókat kötelező az anyanyelvén küldeni.
Számos szakmai cikk, amely fontos lehet számunkra szakmai szempontból számunkra nem ismert nyelven íródik. Külföldi partnerünk üzleti megbeszélésre érkezik hozzánk, de nem beszélünk vele közös nyelvet.
Bármelyik a fenti esetek közül tolmács illetve fordító segítségével könnyűszerrel megoldható. Milyen megoldási lehetőségek vannak? Kit érdemes megbíznunk a fordítás feladattal?

Mire elég a Google fordító?

Ha csupán némi rálátást szeretnénk egy írásra, akkor használhatjuk a Google fordítót. Gyors, nem kerül semmibe, de ha pontosabb fordításra van szükségünk, akkor ez nem lesz elegendő. Ha házon belül van a szükséges nyelvtudással rendelkező dolgozó, akkor nyilvánvaló, hogy őt bízzuk meg a feladattal. Ha nem vagyunk biztosak a nyelvtudásában, akkor érdemes lektorral ellenőriztetni a fordítást.

Szakfordítással csakis szakembert bízzunk meg!

Ha cégen belül nincs erre alkalmas ember és a környezetünkben sincsen szakmailag felkészült fordító, akkor érdemes fordítóirodát, szakfordítót keresni remek választás például a BeneDictum.hu. Őket akár személyesen is felkereshetjük Budapesten, Miskolcon és Debrecenben. Itt már biztosak lehetünk benne, hogy szakmailag felkészült és határidőket is tartani tudó fordító fogja végezni a munkát. A jogi szöveget jogász végzettséggel is rendelkező, a bármilyen más szakszöveget is szakfordító fordítja, aki nem a szavakat fordítja le, hanem a szöveg valódi jelentését. Mindenképpen fordítóirodát válasszunk több idegen nyelvre történő fordításkor és akkor is, ha a lefordítandó szöveg többféle szakmai nyelv tudását igényli.

Állandó megbízás esetén kedvezményeket is kaphatunk

Ha folyamatosan szükséges a fordítás, akkor is a fordítóiroda mellett érdemes letenni a voksunkat. A fordítóiroda csapatban dolgozik, ha szükséges párhuzamosan többen is tudnak haladni a feladattal. Különleges feladatokra is képesek szakfordítókat mozgósítani, mert a saját fordítóikon kívül külsősöket is alkalmaznak a megszaporodott feladatok elvégzésére. Speciális programok is a rendelkezésükre állnak és gyakorlottak a határidők betartásában illetve betartatásában. Egy váratlanul felbukkanó betegség sem akadályozza meg a határidők betartását, mert mindig van B tervük és a hűséges ügyfeleknek kedvezmények is járhatnak.

A szabadúszó fordító nem mindig elég

Egy szabadúszó fordítóval könnyebb tartani a kapcsolatot és talán olcsóbb is lehet. Kisebb munkáknál tudja tartani a határidőket. Amikor fordítóirodát választunk, figyeljünk rá, hogy ne egy magának mutatós honlapot készítő szabadúszóra tegyük a voksunkat, mert nem biztos, hogy az elvárt minőséget kapjuk. Előfordulhat, hogy lektorált fordítás helyett csupán nyersfordítás érkezik.

Kérjünk fordítóirodától ajánlatot

Első körben mindenképpen több helyről kérjünk ajánlatot, ez alapján aztán szűkíthetjük a kört. A kiválasztott irodákban akár személyes találkozót is kérhetünk, főleg ha nagyobb munkák és hosszútávú együttműködés van kilátásban. Próbafordítást is kérhetünk. Az irodavezető megismerése is sokat elárul az iroda jellegéről, működéséről. Ellenőrizzük vannak-e referenciái, vagy állandó partnerei, akikkel együtt dolgozik. Egy akár több évtizede működő fordítóiroda akár több száz céggel is együtt dolgozhat, amelyek között bizonyára akad majd számunkra is néhány ismerős. Ha biztosra akarunk menni akár közülük is felhívhatunk egyet-kettőt megtudakolva mennyire elégedettek a fordításokkal.

Jogi fordítás esetén még gondosabban válasszunk

Ha például jogi fordításra van szükségünk, akkor a listáról ügyvédi irodát érdemes kiválasztani és a tapasztalataikról illetve az elégedettségükről érdeklődni. A sokéves múlttal rendelkező iroda nagy eséllyel tudhat majd minket is az elégedett ügyfelei között. Az ajánlatkérésünkre adott válasz is sokatmondó illetve az is árulkodó mennyi idő alatt érkezik meg. Az ajánlat követi-e az igényeinket? Milyen az összkép?
Az első és legfontosabb a szakmai felkészültség, de a határidők betartása a rugalmasság és a projekt ügyvezetők segítőkészsége sem elhanyagolható szempont a kiválasztásnál. Ha az adott fordítóiroda rendelkezik, minőségirányítási rendszerrel az azt jelenti, hogy mindenképpen hosszú távra tervez és fontos számára a megbízhatóság. Ha szakmai szervezeteknek is tagja az jelzi, hogy a szakmai fejlődés is előtérben van.

A gördülékeny kommunikáció félsiker

A körültekintő választás után az első közös munka ad valódi visszajelzést arról jó helyre tettük-e el voksunkat. Egy fordítóiroda a legnagyobb igyekezete mellett is csak úgy teljesíthet magas színvonalon, ha gördülékeny a kommunikáció az ügyfelekkel. Közös cél a tökéletes végeredmény. Az ügyfél is fontos szerepet játszik például azzal, ha reális határidőket szab meg a munka elvégzéséhez. Ezt a téma is jelentősen befolyásolja. Egy különleges szakmai szöveg fordítása mindenképpen több időt vesz igénybe, mint egy emailé vagy egy meghívóé.
Esetenként az is előfordulhat, hogy a forrásszöveg minősége alacsony. Ilyenkor a fordítóra hárul a felelősség, hogy megfejtse, mit üzen a szöveg. Segédanyag és konzultációs lehetőség biztosításával növelhetjük a fordítás pontosságát. A segédanyag már akkor is segítség, ha a kulcsszavak szerepelnek benne. A konzultáció pedig a kijelölt munkatárssal jól jöhet, ha például egy rövidítést kell megfejteni.
Az elkészült anyag elolvasása után hasznos visszajelezni a fordítóirodának. Minden olyan szóösszetétel, kifejezés vagy terminus amit másképp használ a megrendelő mint ahogyan a fordításban szerepel mankót ad a következő hasonló jellegű feladatnál.

Pontosan határozzuk meg a tolmácsolási feladatot

Amikor tolmácsot keresünk az egyik legfontosabb feladat megrendelőként, hogy a lehető legpontosabban határozzuk meg a feladatot. A tolmácsok kijelölésénél és felkészítésénél elengedhetetlen annak a tudása, hogy szinkron-, konszekutív- vagy kísérőtolmácsolás, vagy akár mindezek együtt az igény. Fontos a segédanyag biztosítása, hiszen a helyszínen már nincs idő utánanézni a speciális kulcsszavaknak.
Az előadók számára is fontos jelezni, hogy a mondandójukat tolmácsolni fogják, és lehetőleg ne hadarjanak, és mindenképpen adják le az előadásuk anyagát a rendezvény előtt néhány nappal. Kínos, ha a tolmács nem az alkalomhoz illő öltözékben jelenik meg, ezért mindenképpen érdemes meghatározni a dresscode-ot. Erről is kér tájékoztatást a fordítóiroda.