BeHappy Pest: Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre    |    BeHappy Buda: Mammuttól 1 percre

Az angol szavak kiejtését úgy lehet a legjobban fejleszteni, hogyha rendszeresen gyakoroljuk. Nem mindegy azonban, hogy ezt a gyakorlást hogyan végezzük.

Ehhez adunk most néhány gyakorlati tanácsot, hogy sokkal jobban menjen a kiejtés.

A „nehéz” angol szavak gyakorlása

Sokaknak gondot okoz, hogy egyes szavakat hogyan ejtsenek ki, vannak olyan szavak amik különösen nehézséget okoznak. Erre több módszer is létezik, talán az egyik legegyszerűbb ha a szavakat szótagolva ill. lassan eltúlozva ejtjük ki. Érdemes őket egymás után többször, először lassan, óvatosan, majd egyre begyorsulva egészen anyanyelvi ritmusig.

Például egy ilyen nehezen kiejthető szó: conscientious (=konn-ssi-enn-ssösz, így, lassan, eltúlozva, az angolban keményebben kiejtendő mássalhangzókat hosszabban ejtve.) Gyakorlás során érdemes erre a szóra többször is visszatérni egy nap folyamán ha nyelvet tanulunk.

A könnyen téveszthető angol szavak

Vannak úgymond hasonlóan kinéző, de különbözően kiejtendő szavakat, mint bear (be(ö)r) és beard (biörd) vagy a read két múlt ideje, amit már „e”-vel ejtünk (ríd, red, red).,

különbözően írandó, de ugyanúgy kiejtendő szavakat, mint bored és board.

Gyakorlás képpen érdemes olyan mondatokat alkotni amiben ezek a szavak szereplnek, Pl.:

The bear ran away when he saw your beard in the beer. (=A medve elfutott, amikor meglátta a szakállad a sörben.)

Vagy: The bear with the beard drinks a beer with the bird. (=A szakállas medve sört iszik a madárral.)

 

Az angol szavak kiejtéséről már írtunk Az angol szavak kiejtése fonetikai jelek segítségével című cikkünkben.

 

Érdekes kiejtési szabályok

Az angol nyelvben vannak különböző kiejtési szabályok amikre érdemes rákeresni, jobban utána járni akár youtube videók segítségével ilyen pl. az „English pronunciation rules”, video, amelyeből sok kiejtési szabályt kehet megtanulni. Pl.: az advantage, encourage és más szavak végén az –age úgy ejtendő, hogy „idzs” és nem úgy, hogy „éidzs”. Vagy hogy a cab (=taxi) szóban a magánhangzót hosszabban ejtjük, mint a cap (=sapka, fedél) szóban, mert a “b” zöngés, a “p” zöngétlen. Fura, de így van, és ez más szavakra is igaz.

 

Gyakorlás angol szöveg olvasással

Az egyik leghatékonyabb gyakorlás a szavak kiejtéséhez az olvasás, a kiejtés csiszolása érdekében érdemes a szavakat másképp olvasni. Erre vannak különböző praktikák amiket érdemes minimum 2-3 naponta 5-15 percet gyakorolni. Fontos, hogy ezeknek a szövegek legyenek a saját nyelvi szintnek megfelelőek, ne legyen bennünk 3-5 ismeretlen szónál több, érdemes olyan szövegeket választani amit meg is lehet hallgatni.

 

Hangsúlyos-elharapott szavak gyakorlása

Vannak olyan szavak amelyeket az anyanyelvi beszélők 100%-ban keijtenek, és vannak olyanok, amelyeket elharapnak. Ennek a gyakorlásnak a lényeges, hogy egy rövid bekezdést kiválasztunk egy szövegből, majd aláhúzni azokat a szavakat amiket a felolvasó hangsúlyoz. A szöveget utána hangosan fel kell olvasni figyelve a hangsúlyos-elharapott szavakra, az aláhúzott szavakon hosszabban elidőzni érdemes míg a többin gyorsan átfutni.

 

Kiejtés-korrekció

Ennél a módszernél érdemes egy hosszabb bekezdést kiválasztani, vagy egy egész oldalt egy könyített olvasmányból. Ha lehetőség van az adott szöveget érdemes meghallgatni, közben figyelni azokra a szavakra amelyeknek a kiejtése eddig ismeretlen volt, vagy tévesztés történt és ezeket megjelölni. Ha sok ilyen szóra bukkanunk, akkor érdemes könnyebb, a mi szintünkhöz igazodó szöveget találni.

Miután megjelöltük a szavakat érdemes őket egyenként kiejteni, többször, egymás után. A végén érdemes felolvasni a bekezdést újból, gondosan ügyelve a szavak helyes kiejtésére.

 

Szerepjáték

A szerepjáték esetében szintén egy rövid bekezdést kell kiválasztani egy szövegből, meghallgatni, majd felolvasni – a lehető legpontosabban utánozva a hallottakat. Utána még egyszer, csak most még szebben, még pontosabban. Végül jön a szerepjáték: ennek a módszernek az a lényege, hogy különböző szerepekbe bújva olvassuk fel a bekezdést, pl. mint egy unott tinédszer, hírfelolvasó, motivációs tréner, kiképzőtiszt. A módszer lényege, hogy némi humort vigyünk a gyakorlásba, de nem elsősorban az, hogy mégjobban megragadjanak a szavak kiejtése.

 

Ha bármilyen kérdésed van, akkor várunk sok szeretettel budapesti angol nyelviskolánkban!

Egy ingyenes angol szintfelmérőt is kitölthetsz, hogy azonnal képet kapj az angol tudásodról.