BeHappy Pest: Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre    |    BeHappy Buda: Mammuttól 1 percre

be:)HAPPY

A labdarúgás története- Az angol futball

 

Ős-labdarúgás Kínában

A mai labdarúgás, a klasszikus értelmében, Angliából ered a XIV. századból. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ez előtt ne lett volna futball. Ezzel kapcsolatos ránk maradt emlékek egészen i.e. 2000-re nyúlnak vissza Kínába. A labdarúgás őse a kínai császári katonák sportja volt, melynek rendeltetése a kiváló kondíció biztosítása volt.

 

Japánban

Kicsivel később a japánok is átvették ezt a sportot, de már nem, mint katonai sport, hanem mint a nemesek játéka. Természetesen egészen más szabályok szerint játszották, mint manapság.

 

Dél-Amerikában

Érdekesség, hogy futballhoz hasonló sportot a Dél-Amerikai indiánok is játszottak, ám a vesztes sokkal többet vesztett, mint a tekintélyét. A vesztes csapatot kivégezték, valószínűleg vallási okokból, és ebből következően a labdajáték arra szolgált, hogy a legerősebbek, és akik leginkább képesek csapatban harcolni, az ő túlélésük biztosítva legyen, a gyengébbek pedig áldozatul szolgáltak.

 

A sötét középkor

A középkorban tiltott játék volt, úgy gondolták, köze van a fekete mágiához, és rontást hoz a közösségre.

 

A mai futtbal megteremtése

A XIV. században, Angliában a közemberek játéka volt a futball, és ekkor alakultak ki a szabályok is, bár még mindig csak hasonló volt a maihoz képest, hiszen akkor még sokkal nagyon pályán és sokkal többen játszottak. Előfordult, hogy több százan játszottak egyszerre, több kilométer hosszú pályán. Egy idő után mégis betiltásra került a játék, mivel (a mai időkhöz hasonlóan) tömegverekedésbe torkollott a mérkőzés.

Végül a XIX. században egy csapat diák kialakította a szigorú szabályokat, és aszerint kezdték játszani. Ettől kezdve kötött volt a pálya mérete, a játékosok száma, valamint több szabály is ekkor nyert formát. Ekkor alakultak ki a durvasággal kapcsolatos szabályok is, melyet szigorúan tiltottak.

A szabályok kialakítása révén futótűzként terjedt az országban az „új” sport, rengeteg labdarúgó csapat alakult, ebből adódóan szükség volt egy szövetségre. Az Angol Labdarúgó Szövetség 1863. október 26-án alakult meg, mely szövetség célja volt, hogy rendszerbe fogja a csapatokat.

Angol mintára, a többi országban is sorra alakultak meg a labdarúgó szövetségek. Végül szükség volt nemzetközi összefogásra, így 1904-ben megalakult a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, a FIFA.

Az első magyarországi futballmérkőzést 1897. május 9-én játszották. Az első világbajnokság 1930-ban került megrendezésre Uruguayban. Az azóta eltelt, több mint egy évszázad során, főként a tömegkommunikációnak köszönhetően, emberek milliói figyelmét köti le ez a sport, melynek alapjait angol diákok teremtették meg.

GYERE BE HOZZÁNK!

Angoltanár részmunkaidőben

Jó hangulat, profi tanárok, állandó sikerélmény.

Jelentkezz egy kötetlen szintfelmérő beszélgetésre, és ismerd meg a módszerünket:

JELENTKEZEM >>

ELÉRHETŐSÉGEINK:

Budai nyelviskola

1024 Budapest, Széll Kálmán tér 8.

Mobil: 0670/420-3282
infobuda@behappynyelviskola.hu

Pesti nyelviskola

V. Kossuth Lajos u. 13. félemelet 1.
A Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre
Tel: 1266-4823
Mobil: 0670/941-2014
info@behappynyelviskola.hu

TOVÁBB >>

Tudd meg, hol tartasz, és mi kell ahhoz, hogy el tudd érni a célod.

KITÖLTÖM >>