BeHappy Pest: Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre    |    BeHappy Buda: Mammuttól 1 percre

be:)HAPPY

Anglikán egyház

 
 
 
Az Anglikán Egyház, hivatalos nevén Anglia Egyháza (Church of England) 1534-ben szakadt ki a Katolikus Egyházból VIII. Henriknek köszönhetően, amikor saját magát az angliai egyház fejévé nyilvánította. Az alapvető szentségeket nem törölte el, viszonylag mérsékelt reformról volt szó. Az anglikanizmus gyorsan és széles körben terjedt, mely tulajdonképpen egy pápa nélküli katolicizmus volt. Azóta is az angol uralkodó az Anglikán Egyház feje.

 

A király indítéka

VIII. Henrik indítéka igen egyszerű volt, mely a reformokra késztette. Gyűlölte a pápát, amiért az nem kívánta jóváhagyni válását Spanyol Katalintól. Henrik elküldte hivatalából Wolsey bíbornokot, helyére Crammert állította, aki korlátlan uralmat kívánt biztosítani királyának. Ő volt az, aki 1531-ben kimondatta, hogy a király az ország egyházának egyedüli feje. Ez egyben azt is jelentette, hogy egyházi törvények nem léphettek életbe a király jóváhagyása nélkül. Egy évvel később birodalmi törvény lépett életbe, mely megtiltotta a Rómához valló fellebbezés jogát. Erre a pápa válasza egy átokbulla volt az angol király ellen. Mindez egyenesen vezetett egy új, katolikus államegyház alapításához, mely Rómától független volt.

A hit gyakorlásának eszközei, a misék, a szentképek, valamint a teljes szellemiség erősen katolizáló szellemű volt. A megállapított tanoktól tilos volt az eltérés. A katolikus pártot és az egyéb ellenszegülőket kegyetlenül üldözték.

VIII. Henrik utódja, VI. Edward király uralkodása alatt több katolikus szokást eltöröltek, többek között a papok nőtlenségét és a két szín alatt való úrvacsorázást, valamint eltávolították a templomból a képeket. Crammer kimondta a 42 hittételt, melyeket kötelezővé tettek.

Katolikus Mária uralkodása alatt a pápai követ bevonult Londonba, az evangélikusok menekülni voltak kénytelenek. Ez mintegy öt évig tartott, Erzsébet királynő trónra lépéséig, aki azonnal megszüntette Róma befolyását és visszaállította a régi rendet, a király egyház felett gyakorolt hatalmát. Az angol államegyház megszilárdult.

GYERE BE HOZZÁNK!

Angoltanár részmunkaidőben

Jó hangulat, profi tanárok, állandó sikerélmény.

Jelentkezz egy kötetlen szintfelmérő beszélgetésre, és ismerd meg a módszerünket:

JELENTKEZEM >>

ELÉRHETŐSÉGEINK:

Budai nyelviskola

1024 Budapest, Széll Kálmán tér 8.

Mobil: 0670/420-3282
infobuda@behappynyelviskola.hu

Pesti nyelviskola

V. Kossuth Lajos u. 13. félemelet 1.
A Ferenciek terétől és az Astoriától 1 percre
Tel: 1266-4823
Mobil: 0670/941-2014
info@behappynyelviskola.hu

TOVÁBB >>

Tudd meg, hol tartasz, és mi kell ahhoz, hogy el tudd érni a célod.

KITÖLTÖM >>