be:)HAPPY

Cél a többnyelvűség!

Közzétéve 2015. február 27. 17:11-kor ebben a kategóriában:

Tudtátok, hogy a kutatások szerint azok, akik két nyelven beszélnek anyanyelvi szinten, bizonyítottan jobban teljesítenek más mentális képességek terén is?!

Például hatékonyan szűrik ki a felesleges információkat, és jól teljesítenek olyan helyzetekben, ahol egyszerre több dologra kell fókuszálni. A többnyelvűség segíthet különböző memóriazavarok esetén is. A jelenség mögött az állhat, hogy az emberi agy több nyelvből tud válogatni, ami máris egy pont plusz az egynyelvűekhez képest.

flagsA Los Angeles-i California Egyetemen készült tanulmány szerint összefüggés van a többnyelvűség és a szellemi képességek között, ugyanis eszerint az érintettek kifejlesztették a végrehajtó funkcióknak egy hatékonyabb rendszerét. Sőt, a torontói York Egyetemről ezt még azzal is kiegészítették, hogy a kétnyelvűek jobban boldogulnak a különféle szimulátor játékokkal is. A luxemburgi Közegészségügyi Kutatóközpont által vezetett vizsgálat során megfigyelték, hogy a kettőnél több nyelvet beszélők körében lényegesen kisebb a memóriazavar gyakorisága. Sőt, a kétnyelvűség fejleszti a kreativitást és a párhuzamos gondolkodást is. 

Korábban egyébként pont az ellenkezőjét gondolták, azaz, a többnyelvűség az élet más területein inkább csak bezavar. Valóban, a többnyelvűségnek hátránya is van. A kétnyelvűek többször élik át az érzést, hogy a ‘nyelvük hegyén van egy szó’, mégsem jut eszükbe. Veletek már előfordult ez?

Az EU célkitűzése az olyan – anyanyelvén kívül további két nyelven – nyitott, toleráns állampolgárok kiművelése, akik nyelvtudásuk segítségével meg tudnak felelni a kultúrák közötti kommunikációs kihívásoknak, képesek külföldön idegen nyelven tanulni, munkát vállalni, és egyáltalán – élni. Legyünk őszinték és ismerjük el, hogy valójában már a kétnyelvűség is lényeges előrehaladást jelentene számos államban.

Az angol nyelv teret hódít és világnyelvvé válik (vagy már vált). Az EU-ban a leggyakrabban használt nyelv az angol és messze a legmagasabb arányban használják idegen nyelvként is Európában és a világ más földrészein is, mint bármely más európai nyelvet.

Az európai dokumentumok a többnyelvűség eléréséhez három alapelvet fogalmaznak meg: (1) a nyelvtanulás élethosszig tartó folyamat, amely (2) igen korai életkorban kezdődik, és (3) a megvalósításához célszerű a tartalomalapú nyelvoktatásból adódó lehetőségek kiaknázása.

Sajnos a hazai adatok megerősítik, hogy a vélemény (a nyelvtudás szükségességének elvi támogatása) és a valóság (a tényleges nyelvismeret) messze eltérhet egymástól. Gyerünk, javítsuk az átlagot!

 

Oki.hu
Jazzy.hu

 

Az anyanyelv nemzetközi napja

Közzétéve 2015. február 20. 16:06-kor ebben a kategóriában:

 

Gondoltad volna, hogy az anyanyelvet is ünnepeljük?!

 

Az UNESCO nemzetközi szervezet fel kívánta hívni a figyelmet a Föld nyelvi sokszínűségére és hihetetlen gazdagságára. Ezért 1999-ben az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította február 21-ikét, és 2000-ben ünnepelhettük először.

A történet ott kezdődött, hogy 1952-ben Pakisztánban az urdu nyelvet nyilvánították az egyetlen hivatalos nyelvvé. Ám Bangladesben, amely akkor még Pakisztán része volt, a bengáli volt az ott lakók anyanyelve. Tiltakozások kezdődtek, s a tüntetők ellen a rendőrség igen keményen lépett fel. Mindez az adott év februárjának 21. napján történt. Innen a dátum.

A Földön 6-7000 nyelvet beszélnek, ezeknek körülbelül a fele veszélyben van! A veszélyeztetett nyelvek közül havonta két, őshonos lakosok által beszélt nyelv hal ki. Ez a folyamat megállíthatatlannak tetszik, az UNESCO ezért tartotta feladatának, hogy ráirányítsa a világ figyelmét erre jelenségre.

Hello3De vajon a nyelvi sokféleség áldás, vagy inkább átok?

Sokan azt vallják, hogy a nyelvi sokféleség nehézséget jelent az emberiség számára. Szerintük sokkal praktikusabb és egyszerűbb lenne, ha az egész emberiség egyetlen nyelven beszélne. Ezért hozták létre az eszperantó nyelvet. Nem kellenének fordítók, a világ bármely részén élők mindenféle nehézség nélkül beszélhetnének egymással.

A praktikus érveken túl azonban tagadhatatlan tény, hogy más nyelvek megismerése élményt is jelent. Szembesülünk azzal, hogy más nyelvek beszélői mennyire másként észlelik a valóságot és az életet, mint mi. A nyelv az emberiség kulturális sokféleségének egyik megnyilvánulása, márpedig ez általánosan elfogadott érték. Gazdagabbá tesz minket azáltal, hogy megismerjük a miénktől eltérő közösségeket, működésük szabályait, értékeit és szokásait, hagyományait.

A nyelvi sokféleség olyan érték, amely fontos a világ működése szempontjából. Nem tagadhatjuk, hogy az emberiség minden kihalt nyelvvel elveszít valamit. Amikor egy nyelv kihal, vele együtt eltűnik a nyelvet beszélők egész világlátása. Elveszítünk valamit abból, ami bennünket, embereket egyedülállóvá tesz, búcsút mondani kényszerülünk az emberiség szellemi kincsének egy részétől.

Őrizzük meg!

 

Forrás:
wikipedia.com
languagesindanger.eu

5 tévhit a nyelvtanulásról

Közzétéve 2015. február 9. 18:42-kor ebben a kategóriában:

“Aki el akar érni valamit, az módszert keres, aki nem, az kifogást!”

 

Nektek is van olyan ismerősötök, vagy akár ti magatok vagytok azok, akik évek óta küszködnek egy idegen nyelv elsajátításával, mégsem jutnak egyről a kettőre? Itt az ideje, hogy rossz kifogások helyett arra koncentráljunk, mi az, amit mi magunk vagyunk képesek tenni az ügy érdekében!

A Languages Around the Globe (LATG) 5 pontban összegyűjtötte a leggyakrabban ismételt tévhiteket a nyelvtanulással kapcsolatban. Az eredeti angol cikket az alábbi linken találjátok:
http://www.latg.org/2014/11/top-5-language-myths-you-probably.html

eDM2

1. ’Gyerekkorban könnyebb megtanulni egy idegen nyelvet.’

Ez így nem teljesen igaz! Gyerekek és felnőttek teljesen máshogy tanulnak, így felesleges is összehasonlítani a kettőt. Az például igaz, hogy a gyerekek jobbak az új hangok megtanulásában, elsajátításában, a felnőttek viszont már ismerik a kommunikáció alapjait, tudnak olvasni és írni.

 2.  ’Nincs elég időm.’

A nyelvtanulás akár kisebb blokkokban is beilleszthető a napirendbe,  rengeteg hasznos okostelefon alkalmazást tölthettek le, amely segít ebben. Így akkor is tudtok a nyelvvel foglalkozni, ha a buszra vártok, vagy csak 10 percetek van. Sok kicsi sokra megy! 🙂

 3. ’Nincs nyelvérzékem.’

Nem igaz! Sokkal valószínűbb, hogy rossz tapasztalataid vannak az adott nyelv tanulásával kapcsolatban. Ez lehet akár a tanár személye, vagy az előírás szerinti iskolai  módszer, ami nem mindenki számára megfelelő, nem személyre szabott. Az is lehet, hogy egy másik idegen nyelv sokkal jobban érdekelt volna Téged, mint amit kötelezően tanulni kellett. Elenyésző azon bizonyítékok száma, amelyek meghatározzák, hogy valaki jó vagy éppen rossz egy adott nyelv tanulásában. A nyelvérzék, mint olyan, csupán egy mítosz. Erről már írtunk régebben egy bejegyzést itt, kattints és olvasd el!

 4. ’Drága megtanulni egy nyelvet.’

Az Internet tele van ingyenes nyelvtanulási lehetőségekkel, a mobiltelefonok alkalmazásairól nem is beszélve. Tippek, trükkök, cikkek, tesztek, könyvek mind fellelhetők a neten. Ha egy kis önálló gyakorlásra vágytok, miért ne használnátok ki a 21. század ingyenes vívmányait?!

 5.  ’Ma már mindenki beszél angolul.’

Bár így lenne 🙂 Igaz, hogy az Európai Unióban élők közel 38%-a beszéli valamennyire az angolt, de ez nagyrészt  az északi országok és a korábbi brit gyarmatok lakossága miatt van így. A többi országban még mindig aránylag kevés az angolt beszélők száma. Magyarországon és Szlovákiában ez az arány 14%, Spanyolországban 12%.  Világviszonylatban ez a szám hasonló: 14,6 % az angolt, mint idegen nyelvet beszélők száma.

female-student-thinking Elég hát a kifogásokból. Jobb, ha ezek keresése helyett inkább ugyanazt az energiát az angol tanulásba fekteted! 🙂

 

Bors Lívia
Oktatásszervező, Buda