be:)HAPPY

Mother’s Day Celebrations

Közzétéve 2014. április 30. 18:39-kor ebben a kategóriában:

mothers-day-gift-600x399While versions of Mother’s Day are celebrated throughout the world, traditions vary depending on the country. The roots of Mother’s Day date back to the 19th century. 

Mothering Sunday in the UK

The more recent history of Mothers Day dates back to 1600’s in England. Here a Mothering Sunday was celebrated annually on the fourth Sunday of Lent  (the 40 day period leading up to Easter)  to honor mothers. After a prayer service in church to honor Virgin Mary, children brought gifts and flowers to pay tribute to their own mothers.

Mother’s Day founding by Anna Jarvis

The American incar nation of Mother’s Day was created by Anna Jarvis in 1908 and became an official U.S. holiday in 1914. The official Mother’s Day holiday arose in the 1900s as a result of the efforts of Anna Jarvis, daughter of Ann Reeves Jarvis. Following her mother’s 1905 death, Anna Jarvis conceived of Mother’s Day as a way of honoring the sacrifices mothers made for their children. After gaining financial backing from a Philadelphia department store owner named John Wanamaker, in May 1908 she organized the first official Mother’s Day celebration at a Methodist church in Grafton, West Virginia. 

Mother’s day Celebrations

One of the biggest traditions these days on Mother’s Day is giving flowers. Mums around the world are often treated to bouquets of their favourites by sons and daughters showing their appreciation. In centuries gone by children picked their own flowers to give to their mothers or decorate the local church for Mothering Sunday services.

Mothers Day is celebrated in a big way in England. Children pay tribute to their mothers and thank them for all their love and support. An atmosphere of excitement prevail on the day and marketers make all efforts to make big profits out of the euphoria. Flowers record their maximum sale as people in England love to express their gratitude for their mothers by gifting them flowers more than anything else. Most popular flowers on Mothers Day in Great Britain are roses followed by carnations and chrysanthemums. In UK, there is also a tradition of making a rich almond cake for mothers called ‘Mothering Cake’ or ‘Simnel Cake’ on Mothers Day.

Mother’s Day in the United States is annually held on the second Sunday of May. Nowdays in the United States, Mother’s Day continues to be celebrated by presenting mothers and other women with gifts and flowers, and it has become one of the biggest holidays for consumer spending. Mothers and children in USA look forward to celebrate the day with each other. Restaurants are filled to their maximum capacity as children don’t want their mothers to cook on their special day.  At home children express love for their mother by treating their moms with breakfast in the bed or making a sumptuous lunch. Tradition of gifting flowers and gifts is also rampant.

A special day in the honor of mothers, Mothers Day is celebrated in several countries around the world though on different dates. In a large number of countries including US, Mothers Day is celebrated on the second Sunday in the month of May, but in many other countries Mothers Day is celebrated in an entirely different time of the year. But what ever may be the date of Mother’s Day around the world, the spirit is the same everywhere.

 

6 fontos kérdés az angol nyelvvizsgáról

Közzétéve 2014. április 15. 15:43-kor ebben a kategóriában:

Start_With_Why

Elévülés, honosítás, százalékszámítás, komplex vagy nem komplex vizsga – számos ilyen, és ehhez hasonló zavaros fogalom van, amikkel kapcsolatban tele a köztudat tévhitekkel. Összegyűjtöttem nektek a legfontosabbakat, amiket mindenképp fontos tudni a nyelvvizsgákkal kapcsolatban!

 A nyelvvizsgák terén is mérföldkő volt az Európai Uniós csatlakozásunk, mert ez magával hozta a KER-t (Közös Európai Referenciakeret). A keretrendszer legfőbb célja, hogy egységesítse a nyelvvizsgákat, vagyis bármely vizsgatípust is választod, ugyanazoknak a kritériumoknak kell megfelelned, ugyanazokat a készségeket mérik, és ugyanolyan értékű bizonyítványt kapsz kézhez, még ha a feladattípusok mások is. Lássuk mi mindent érdemes még tudnod

Komplex- vagy részvizsga?

Ha vizsgázni szeretnél, először is el kell döntened, hogy komplex vizsgát szeretnél tenni, vagyis egyszerre az összes részen átesel, vagy külön a szóbeli és külön az írásbeli részt teszed le. Egy fontos tény, hogy a kettő között bármennyi idő eltelhet, nem létezik elévülés. Már csak azért sem, mert van, akinek például a tanulmányaihoz csak az írásbeli vagy csak a szóbeli vizsgát kérik. Ha neked jobban megy az írás és olvasás, érdemes csak arra a részre gyakorolni és letenni az írásbeli vizsgát. Sikeres vizsgarész esetén a következő alkalommal akkor már csak a szóbeli részre kell készülnöd – ezt hívják részvizsgának. (Érdemes az adott nyelvvizsgatípus weboldalán tájékozódni az árakról, mert több esetben jobban megéri komplex vizsgát tenni, mert a részvizsga közel ugyanannyiba kerül, mint a komplex.)

Külföldön vagy Magyarországon ismerik el a nyelvvizsgád?

Az aranyszabály az, hogy a legtöbb nemzetközileg elfogadott nyelvvizsgát itthon is elfogadják (esetenként honosítás szükséges!), viszont az államilag elfogadott vizsgákat csak Magyarországon fogadják el. Vigyázat! A nemzetközi egy szépen csengő szó, de mindig nézzetek szét az adott nyelvvizsga honlapján és érdeklődjetek a munkáltatónál, intézménynél, angol tanárotoknál arról, hogy az adott nyelvvizsgát valóban elfogadják-e.

Ugyanolyan típusúnak kell lennie a szóbeli és az írásbeli résznek?

A legnagyobb tévhit a nyelvvizsgával kapcsolatban, hogy ha pl. sikeres Euroexam részvizsgát teszel le írásban, akkor azt csak Euroexam szóbelivel „párosíthatod” később. Ma már bármely típus „párosítható” bármely másikkal, ugyanolyan komplex vizsgabizonyítványnak számít végül, mintha egyszerre tetted volna le. Itt viszont oda kell figyelned a fentebb említett nemzetközi-állami elfogadottságra is!

Hány százaléktól sikeres a nyelvvizsga?

Egy másik gyakori kérdés a nyelvvizsgákkal kapcsolatban a százalékszámítás: hány százaléktól van meg a vizsga illetve hány százalékot kell elérni részenként. 60 %-ot kell elérned a szóbeli vizsgarészen (ez tartalmazza a hallott szövegértés és a beszéd vizsgarészt) és 60 %-ot az írásbeli vizsgarészen (ide tartozik az íráskészség, olvasott szövegértés és a nyelvtan/szókincs feladatok, ha vannak). A KER bevezetése óta viszont vannak küszöbértékek is. Ez azt jelenti, hogy készségenként el kell érned minimum 40 %-ot, ahhoz, hogy az a rész sikeres legyen (a nyelvtan feladatrészre ez nem vonatkozik, mert az nem készség).

Egynyelvű- vagy kétnyelvű vizsga?

 A vizsgák egy másik csoportosítása szerint létezik egynyelvű és kétnyelvű vizsga. Röviden magyarázva egynyelvű vizsga az, ahol kizárólag angolul vannak a feladatok. Kétnyelvű vizsgáról akkor beszélünk, ha van benne olyan vizsgarész, ahol magyar a közvetítő nyelv (pl. fordítás). Ha erősséged a fordítás, akkor érdemes kétnyelvű vizsgatípust választanod, mert jó pontokra tehetsz szert. A legtöbb helyen nincs különbség elfogadottságban, de ennek is érdemes utánanézni.

Lehet használni szótárat? 

Amikor nyelvvizsgatípust választasz, fontos szempont lehet, hogy lehet-e használni szótárat vagy sem. Vedd fontolóra, hogy amelyik vizsgán lehet szótárt használni, általában ott sincs rá túl sok időd, viszont mankót ad és esetenként nagyobb biztonságban érezheted magad. Sőt, egynyelvű szótárak esetén szuper példamondatokat leshetsz el, és esetenként egész levél vagy esszéminták is vannak benne, ami nagy segítség lehet. Rosszhírem van viszont az elektronikus szótár kedvelőinek: bár futnak tesztverziók, jelen pillanatban nincs olyan vizsgatípus, ahol engedélyeznék a használatát.

Végül egy jó tanács: mielőtt kiválasztod a nyelvvizsgatípust, kérd ki angoltanárod, vezetőtanárod tanácsát. Ő fogja tudni, hogy mely készségek az erősségeid és gyengeségeid, ez alapján ki tudjátok választani a legmegfelelőbbet. Soha ne válassz az alapján, hogy melyiket csinálják a barátaid, ismerőseid és ne hagyatkozz a szóbeszédre sem, mert mindenki arra a típusra fogja mondani, hogy „könnyű”, ami neki sikerült. 🙂

 

Mester Adrienn
Oktatásvezető, Buda

Angol tanulás otthonról

Közzétéve 2014. április 8. 14:39-kor ebben a kategóriában:

home-photography-courses-female-studentSokszor sokan kérdezik tőlünk, hogyan tudnának a sulin kívül gyakorolni esténként otthon, vagy lopott percekben a munkahelyen. Könnyített olvasmányokat ajánlunk, sorozatokat felirattal, szókártyákat vagy különféle könyveket. Na meg ott az Internet… feladatok és gyakorló oldalak ezrei várnak rátok! Viszont azt mind tudjuk, hogy kutakodással mennyi időt el lehet tölteni a neten, és a vége sokszor bosszankodás, hisz használhatatlan oldalakból is van bőven. Ezért úgy döntöttem, összegyűjtök Nektek néhányat a kedvenceimből. Szemezgessetek belőle és szívesen várom a visszajelzéseket, hogy melyik jött be a legjobban!

A hírek kedvelőinek 

Írott és hallott szövegértéshez javaslom: http://www.newsinlevels.com/. Minden nap három szinten kerülnek fel érdekes hírek a nagyvilágból. Az adott szintnek megfelelően egyszerűsítenek a szövegen, valamint a legfontosabb szavakat kiemelik és a szöveg végén definícióval együtt megtalálod. Egyes hírekhez rövid videó is tartozik, így a hallásértést is tudod gyakorolni. Egy másik remek oldal pedig a  http://www.breakingnewsenglish.com/ ami a teljesen kezdőtől 6 különböző szinten kínál cikkeket kétnaponta frissülő tartalommal. Ha nem mernél még a Times-sal próbálkozni, ez a két oldal a nyerő választás.

Játékos gyakorlóknak

 Akár egyedül, akár a gyerekkel, vagy egy barátoddal gyakorolnál, szuper kikapcsolódás azhttp://en.akinator.com/ . Az Akinator egy gin, aki birtokában van az Internet minden tudásának. Tedd próbára! Gondolj egy híres emberre, az Akinator kérdéseket tesz fel, hogy kitalálja, ki van a fejedben. Vigyázz, nagyon okos! Nekem még csak egyszer sikerült legyőznöm. Bónusz, hogy észre sem veszed játék közben, hogy milyen sok szót tanulsz és gyakorlod a helyes kérdésfeltevést. Az Akinator függőséget okoz, de szerencsére elérhető okos telefonra is applikációként.

Mindenevőknek 

Bármilyen készséget is szeretnél gyakorolni, a http://www.rong-chang.com/ oldalán mindre találsz gyakorló feladatot. A rong chang nem csupán egy gyakorló oldalt, hanem adatbázis is. A bal oldalon válaszd ki, mit szeretnél gyakorolni, és további hasznos oldalakra irányít. Megtalálod itt a legnépszerűbb online játékokat, podcastokat, újságokat, hanganyagokat stb. Egy másik kedvencem pedig a http://learnenglish.britishcouncil.org/ . Mivel a nagyhírű British Council oldaláról van szó, nagyon profi tartalommal bír ez is!

Hallgatózáshoz

Ha a hallásértésed szeretnéd fejleszteni, két oldalt javaslok. Az egyik a http://www.bbc.co.uk/radio/ ami a BBC rádió hivatalos oldala. Akár a politika, a történelem vagy a zene érdekel, itt találsz kedvedre valót! Csak bátrabbaknak ajánlom, mert itt sajnos csak egyes anyagok érhetők el feliratozva. A másik favorit a http://www.ted.com/ , amit viszont kivétel nélkül mindenkinek ajánlok Pre-Intermediate szinttől. A TED jelen pillanatban a világ legnépszerűbb videó portála. Világszerte különféle témákból tartott előadások kerülnek ide fel. Kutatók, feltalálók, guruk, topmodellek, tanárok és orvosok mesélnek nekünk felfedezésekről, statisztikákról, személyes élményeikről vagy épp inspiráló történetekről. Tökéletes gyakorlás mert könnyebben követhető, mint egy párbeszéd, többféle akcentust is megismerhetsz és előadás lévén a tempó is barátságos. Mindegyik előadás feliratozható, és a szövege is megtalálható a videó alatt. 

Csak kezdőknek!

Nem mernél még sorozatokba, filmekbe vágni és a youtube is tele nehezen érthető videókkal? Végre itt egy fantasztikus videó gyűjtemény teljesen kezdőknek és újrakezdőknek. Ez a http://audioenglish.wordpress.com/. Video anyagok szöveggel együtt, játékos kérdésekkel megspékelve! Bár az oldal tartalmát nem frissítik rendszeresen, 2010-ig böngészhetsz az adatbázisban, sőt kategóriánként is tudsz keresni. Válaszd ki az érdeklődési köröd, és mehet is a gyakorlás!

Használj ki minden percet az angolozásra! Hajrá!:)

Mester Adrienn
Oktatásvezető, Buda